Zdravlje

WHO: Omikron neće biti posljednja varijanta, koronavirus nastavlja da evoluira

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da omikron varijanta koronavirusa neće biti posljednja, te da virus nastavlja da evoluira, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare sa svjetskim zdravstvenim stručnjacima u sjedištu organizacije u Ženevi u Švicarskoj da je prošle sedmice zabilježen najveći broj slučajeva COVID-19 od početka pandemije.

Istakao je da je varijanta omikron blaža u odnosu na deltu, posebno kod vakcinisanih osoba.

“Baš kao i prethodne varijante, omikron hospitalizira i ubija ljude. Omikron stvara efekat cunamija, širi se veoma brzo i stvara pritisak na zdravstvene sisteme širom svijeta”, rekao je Ghebreyesus.

Dodao je da su bolnice prenatrpane zbog omikrona.

Ghebreyesus je ponovio apel na globalnu jednakost u distribuciji i pristupu vakcinama, ističući da 109 zemalja nije ispunilo cilj WHO-a da se u potpunosti vakciniše 70 posto svjetske populacije do polovine 2021. godine.

Maria Van Kerkhove, vođa tima WHO-a za borbu protiv COVID-19, također je kazala da su sve postojeće vakcine efikasne protiv omikron varijante.

Van Kerkhove je istakla da varijanta omikron nije postala još opasnija zahvaljujući vakcinaciji, te još jednom pozvala sve ljude da se vakcinišu.

Upozorila je da omikron neće biti posljednja varijanta COVID-19.

“Nažalost, omikron neće biti posljednja varijanta, virus nastavlja da evoluira”, naglasila je Kerkhove.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare