Svijet

WHO procjenjuje da će korona odnijeti dva miliona života prije dolaska vakcine

Broj žrtava COVID-19 u svijetu mogao bi narasti na dva miliona prije početka korištenja djelotvorne vakcine, a mogao bi biti i veći ako se usklađenim djelovanjem ne suzbije pandemije, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te izrazila zabrinutost zbog jačanja epidemije u Evropi.

“Ako ne djelujemo usklađeno… broj o kojem govorite neće biti samo zamisliv, nego nažalost i vrlo izgledan”, rekao je Mike Ryan, direktor odjela WHO-a za krizne situacije.

Broj smrtnih slučajeva, približno devet mjeseci otkad je koronavirus otkriven u Kini, približava se jednom milionu.

Ryan je rekao da mlade ljude ne treba kriviti zbog nedavnog porasta zaraze unatoč rastućoj zabrinutosti da mladi šire virus poslije olakšavanja mjera i karantina širom svijeta.

“Zaista se nadam da nećemo početi upirati prstom: da je sve to zbog mladih”, rekao je Ryan.

“Zadnja stvar koju mlada osoba treba je da joj stara osoba moralizira i u nju upire prstom.”

Stopa oboljelih od covida-19 i potražnja bolničkih kreveta raste u Evropi, gdje vlasti trebaju raditi na zaustavljanju širenja virusa uoči sezone gripe, rekao je visoki dužnosnik WHO-a.

“Evropu čeka puno posla kako bi stabilizirala situaciju i stavila transmisiju zaraze pod kontrolu”, rekao je Mike Ryan. “Unutar tog velikog prostora primjećujemo zabrinjavajući porast bolesti.”

Maria Van Kerkhove, WHO-ova epidemiologinja, rekla je:

“Približavamo se kraju septembra, a sezona gripe još nije ni počela, stoga smo zabrinuti mogućnošću da ovi trendovi idu u krivom smjeru.”

Raniji dolasci u bolnicu i korištenje deksametazona spašavali su živote, rekla je i dodala: “Želimo izbjeći bilo kakve nacionalne karantine koje su u početku bili na snazi.”

WHO nastavlja pregovore s Kinom u pogledu moguće umiješanosti u COVAX finansijsku shemu koja je osmišljena kako bi garantirala brz i pravedan globalni pristup vakcini protiv covida-19, sedmicu nakon što je rok za podnošenje prošao.

“Razgovaramo s Kinom o ulozi koju će možda igrati u budućnosti”, rekao je Bruce Aylward, savjetnik WHO-a i šef programa ACT za podršku istraživanja vakcine protiv covida-19, liječenja i dijagnostike.

“Pregovori s Kinom također uključuju rasprave o tome da druga najveća ekonomija svijeta potencijalno isporuči vakcine”, rekao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare