Zdravlje

WHO: Sjajna je vijest da jeftini deksametazon smanjuje smrtnost oboljelih od koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je kao "sjajnu vijest", odnosno rezultate prvih kliničkih ispitivanja koji pokazuju da jeftin i široko rasprostranjen steroid deksametazon može pomoći u spašavanju teško oboljelih pacijenata od koronavirusa.

"Ovo je prva terapija koja je pokazala da smanjuje smrtnost kod pacijenata oboljelih od COVID-19 koji su na kisiku ili vještačkoj ventilaciji", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus kasno sinoć.

"Ovo je sjajna vijest i čestitam Vladi Velike Britanije, Univerzitetu Oxford i mnogim bolnicama i pacijentima u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su doprinijeli ovom naučnom prodoru koji spašava živote", naveo je on.

Istraživači su početne zaključke o rezultatima podijelili sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i "radujemo se potpunoj analizi podataka narednih dana", dodao je on u saopćenju, prenosi Reuters.

"WHO će koordinirati jednu meta-analizu da bi se povećalo opće razumijevanje ove intervencije. Kliničke smjernice WHO bit će ažurirane da bi se pokazalo kako i kada lijek treba koristiti za liječenje COVID-19", navela je zdravstvena organizacija.

Prilikom istraživanja tima sa Oxforda oko 2.000 pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa oko 4.000 pacijenata koji nisu primali taj lijek.

Pacijentima na respiratorima rizik od smrti se smanjio sa 40 na 28 posto, dok se pacijentima na kiseoniku rizik od smrti smanjio sa 25 na 20 posto.

Ljekari ističu i njegovu cijenu, budući da liječenje do 10 dana ovim lijekom košta oko pet funti po pacijentu, odnosni 35 za spašavanje života, a lijek je dostupan širom svijeta.