Svijet

WHO testira tri lijeka za COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u srijedu da će uskoro testirati tri lijeka koja se koriste za ostale bolesti kako bi doznala mogu li oni pomoći pacijentima oboljelim od koronavirusa.

UN-ova agencija za javno zdravstvo navodi u današnjem saopćenju da će tri lijeka biti uvrštena u narednu fazu aktuelnog globalnog istraživanja potencijalnih tretmana za  COVID-19.

Lijekove je izabrala nezavisna komisija na osnovu vjerovatnoće da bi oni mogli spriječiti smrtne ishode kod ljudi hospitaliziranih zbog koronavirusa.

Među njima je artesunat,  lijek za  malariju,  lijek za rak imatinib, i infliximab, koji se trenutno koristi kod osoba s bolešću imunološkog sistema.

Trenutna studija WHO o tretmanima COVID-19  ranije je uključivala četiri lijeka. Među nalazima, agencija je ustanovila da remdesivir i hidroksiholokvin ne pomažu ljudima hospitalaziranim od koronavirusa. Istraživanje WHO uključuje hiljade istražitelja u stotinama bolnica u 52 zemlje.

– Nalaženje efikasnijih i dostupnijih lijekova za pacijente oboljele od COVID-19 ostaje od ključnog značaja  – izjavio je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, prenosi AP.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare