Svijet

WHO: Ušli smo na nepoznatu teritoriju, u Italiji samo danas umrlo 18 ljudi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u ponedjeljak da je broj novozaraženih koronavirusom u svijetu u posljednja 24 sata znatno veći nego u Kini.

„U posljednja 24 sata bilo je gotovo devet puta više slučajeva Covida-19 prijavljenih izvan Kine nego u Kini“, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

U Kini, gdje se virus pojavio krajem decembra, broj slučajeva i dalje pada, istaknuo je, rekavši da je WHO-u u nedjelju prijavljeno 206 novozaraženih, što je najmanji broj od 22. januara. Izvan pokrajine Hubeija, žarišta epidemije, zabilježeno je tek osam slučajeva. Izvan Kine prijavljeno je 8.739 zaraženih u 61 zemlji, od kojih je 127 umrlo.

Razbuktavanje epidemije

Broj umrlih u svijetu od koronavirusa u ponedjeljak je premašio 3.000, piše BBC. Širom svijeta je pak više od 90.000 slučajeva zaraženih osoba.

PROČITAJTE  Nevjerovatna priča: Ukrajinac ruskim granatama umakao na - biciklu!

Epidemije u Južnoj Koreji, Italiji, Iranu i Japanu najveća su briga, rekao je direktor WHO-a.

Da je situacija zaista teška, pokazuju i najnoviji podaci iz Italije u kojoj je ukupno zaraženo 1.835 ljudi, a preminulo ih je već 52 (što je dodatnih 18 slučajeva u odnosu na nedjelju), dok se epidemija razbuktala u Južnoj Koreji u kojoj je zaraženo više od 4.300 osoba, a umrlo je njih 26.

U Iranu je više od 1.500 zaraženih, od čega je umrlo njih 66. Teheran je pritom u ponedjeljak odbio ponudu Sjedinjenih Država za pomoć u borbi s bolešću uz uvjet da Teheran to zatraži od njih.

Komentirajući američku ponudu, Ghebreyesus je istaknuo “važnost solidarnosti u ovom trenutku”.

„Koronavirus je zajednički neprijatelj i zato se moramo ujediniti”, rekao je, dodajući da se bolest može “suzbiti pravim mjerama”.

Ghebreyesus je rekao kako se svijet nalazi na “potpuno nepoznatoj teritoriji”:

PROČITAJTE  Šta do sada znamo o virusu majmunskih boginja? Jedna stvar posebno brine naučnike

„Ljekari nikad nisu vidjeli respiratorni patogen koji se širi među ljudima na ovaj način“, kazao je direktor WHO-a, ali dodao da “i dalje možemo obuzdati virus”.

Obim zaraze

„Širenje Covida-19 nije jednosmjerna ulica i možemo se boriti protiv bolesti ako države reagiraju brzo i efikasno, s ispravnim mjerama. No, nemamo drugog izbora nego odmah reagirati. Svaka država može imati svoj pristup, ali sve mora početi s obuzdavanjem virusa“, rekao je Ghebreyesus i dodao da je ovo “virus s nekim jedinstvenim osobinama”.

„WHO bi u ovom trenu već očekivao puno širi obim zaraze, ali čini se da mjere obuzdavanja djeluju“, rekao je.

Inače, prve slučajeve zaraze koronavirusom u ponedjeljak su objavili Portugal, Island, Jordan, Tunis, Armenija, Latvija, Senegal i Andora.

 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare