Politika

Wolfgang Petritsch: “Ako propadnu izbori, to je faktički kraj BiH”

Bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch rekao je da bi, ukoliko propadnu idući izbori u BiH zbog bojkota Srba i Hrvata, “to bio faktički kraj države BiH”.

Petritsch je istakao da je predugo postojeća institucija visokog predstavnika u BiH “u međuvremenu postala kontraproduktivna” i kritikovao visokog predstavnika Valentina Inzka jer je uoči odlaska dekretom uveo izmjene zakona.

Petritsch smatra da je time uspostavljen dupli negativni efekat i da za žrtve nije postignuto ništa.

Wolfgang Petritsch, koji je bio visoki predstavnik od 1999. do 2002. godine, za bečki dnevnik Prese rekao je da je BiH trenutno u najvećoj krizi do sada.

Prema njegovim riječima, Christian Schmidt, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, “sada mora da se snalazi kako da se izvuče iz te situacije”.

PROČITAJTE  Schmidt: Koristit ću bonske ovlasti ako država BiH bude ugrožena

On je dodao da, ako se ta kriza ne riješi, onda su svi napori EU i SAD za novi izborni zakon propali.

Petrić je naveo da nijedna intervencija sa strane za stvaranje države i njenih institucija ne smije da traje duže od 10, najviše 12 godina.

On je napravio direktnu paralelu između američke intervencije u Avganistanu i zapadnog inženjeringa u BiH i zaključio da su obje neuspjele na sličan način.

Petritsch smatra da su u Afganistanu potpuno zanemarene historijske i kulturološke pretpostavke, kao i osjetljiva geopolitička konstelacija.

– Trebalo je imati više sluha za stanje na terenu, za skupine koje tamo žive, za institucije koje bi bile lokalno podnošljive – smatra Petritsch.

PROČITAJTE  SDS će kandidovati Mladena Ivanić za člana Predsjedništva BiH?

Petritsch kaže kako je Zapad reagovao sa pozicije snage u Afganistanu, želio je više, te htio da spolja gradi državu zapadnih karakteristika, “što je teška i upitna strategija, koja se primjenjuje i u BiH”.

Petritsch je naglasio da je u Afganistanu takva strategija od početka bila osuđena na propast.

On je dodao da je na Balkanu nešto drugačije jer je to Evropa, navodeći da su u BiH instrumenti izgradnje države – bezbjednost, pravo, uprava “bolje, iako ne optimalno primijenjeni, ali i to s uspjehom samo u prvim godinama”.

– Od onda je sve stalo – ocijenio je Petritsch i zaključio da je Afganistan daleko, ali da je “jedna tako disfunkcionalna država usred Evrope direktna prijetnja za Evropu”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare