Vijesti

Wolfgang Petritsch: BiH neće eksplodirati, ali može se osušiti i nestati! Dejton se pretvorio u luđačku košulju

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch gostovao je u programu Face TV,

Petritsch smatra da situacija u BiH neće eksplodirati, ali da već godinama slabe najvažnije državne institucije.

-Situacija u BiH sigurno neće eksplodirati! BiH je najteže pogođena raspadom Jugoslavije! BiH je bila Jugoslavija u malom, a to je uništeno u ratu! Potrebno je obnoviti bosanske osjećaje! Kad je EU slaba, BiH je još slabija! Problem u RS-u nije ustav i politički sistem, problem je Dodik! Dodiku dovoljna samo Banja Luka! Srpskim liderima nije stalo do lidera u Federaciji, rekao je Petritsch, bivši Visoki predstavnik u BiH, te nastavio:

-Dejton je spasio BiH i zaustavio rat, ali nije plan za uspješnu demokratsku BiH! Dejton se pretvorio u luđačku košulju! Moramo osloboditi BiH iz te luđačke košulje! Moramo se osloboditi etnoautoritativnog pristupa društvu! Ne vjerujem da će doći do vojnih sukoba i rata; veća opasnost je što je BiH godinama oslabila već slabe državne institucije! Ono čega se bojim je da bi ova kriza ili neka sljedeća mogla dovesti do implozije BiH! To znači da bi institucije prestale da rade! Ako nemate administraciju i funkcionalne institucije, onda nemate ni državu! Ne morate imati fizičko otcjepljenje; država će se urušiti! Međunarodna zajednica je imala odgovornost da zaustavi rat, obnovi zemlju, vrati raseljene izbjeglice, da obnovi vladu. Neprijatelji države BiH su unutrašnji neprijatelji! Oni rade protiv jačanja države, a međunarodna zajednica je odgovorna, jer je sve to dozvolila!

Međunarodna zajednica je previše uključena u etnizaciju politike

Kada govorimo o BiH – govorimo o slaboj državi! BiH još uvijek pati od posljedica rata! BiH je dosljedno birala političare na važnim funkcijama koji su loši po državu! Ljudi biraju političare koji su već dokazali da ne žele i ne mogu ništa učiniti za BiH! Oni rade samo za sebe i svoj džep; korumpirani su! Trebaju nam političari koji će raditi u korist građana i države BiH!

Međunarodna zajednica previše uključena u etnizaciju politike i to ide u korist nacionalnim vođama! Međunarodna zajednica treba pratiti novac koji su političari prikupili sebi – uglavnom nezakonito! Predlažem da političari prikažu porijeklo svoje imovine i novca! Pratiti trag novca: odakle novac dolazi i kuda ide! Tada nećemo govoriti o Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, nego ćemo govoriti o kriminalu! Mora se reformisati pravosuđe i ispitati korupcija u svim oblastima! Potrebno je promijeniti međunarodnu strategiju zajedno s ljudima iz BiH koji zaista žele promjene! Sada imamo potpunu podršku SAD-a za borbu protiv korupcije! Kada BiH bude imala vladavinu prava i razvijenu ekonomiju, onda će i država rasti!

PROČITAJTE  Nastavlja se suđenje u aferi 'Respiratori'. Svjedoči anesteziolog Ismet Suljević

BiH će se morati braniti kao država ako do toga dođe

Samo visoki predstavnik može tumačiti Dejton! Vojni lideri nikada nisu imali političku ulogu! Kada govorimo o slanju trupa EUFOR-a u Brčko, pogrešno je da general EUFOR-a govori nešto što nije u njegovoj nadležnosti! Dejton predviđa zajedničku vojsku BiH! Dodik je nekada bio konstruktivan saradnik i složio se da imamo zajedničku vojsku! Oružane snage se ne smiju dovoditi u pitanje!

BiH će se morati braniti kao država ako do toga dođe! Dodik ne bi volio da vidi kako NATO trupe dolaze u Brčko iz Hrvatske! Situacija u BiH sigurno neće eksplodirati! Veći je problem što će se BiH tiho osušiti i nestati! To EU i SAD moraju spriječiti! Nacionalisti nam govore da moramo glasati za njih, jer će nas oni drugi poubijati! Da u bilo kojoj drugoj državi političari imaju jadne rezultate kao Izetbegović, Čović i Dodik, niko nikada ne bi glasao za njih! Ne vidim borbeni duh i proteste protiv ovakvih političara! Promjene moraju doći iznutra, a ne mogu se nametnuti! Izetbegović, Čović i Dodik su proizvod međunarodnog protektorata! BiH je najteže pogođena raspadom Jugoslavije! BiH je bila Jugoslavija u malom, a to je uništeno u ratu! Potrebno je obnoviti bosanske osjećaje! Mladi ljudi, poput gradonačelnice Sarajeva, povest će BiH naprijed!

EU mora razgovarati sa Zagrebom! Ono što Milanović govori o BiH je neprihvatljivo

U središtu oboljenja BiH su interesi nacionalnih vođa! Previše smo fokusirani na nacionalne vođe! Dodika treba ocjenjivati na osnovu onoga što je postigao za svoj narod! On djeluje protiv države koju treba da predstavlja! Politika je prljava, ali ovo što Dodik radi je pretjerano! Još uvijek nema dovoljno hrabrosti u RS-u da se glasa protiv Dodika! EU mora razgovarati sa Zagrebom! Ono što Milanović govori o BiH je neprihvatljivo i to se mora zaustaviti! Brisel Hrvatsku manje poziva na odgovornost zato što je članica EU! Srbija i Hrvatska, kao potpisnice Dejtona, imaju pravo da se uključuju u procese u BiH, ali to moraju da rade na pozitivan način! Vučiću ne odgovara Dodik! Vučić shvatio da će ga u EU procjenjivati prema njegovom neodgovornom ponašanju prema BiH! Na Balkanu su važni i utjecaji Turske, Kine i Rusije! EU nije dovoljno snažna da se suprotstavi lošem utjecaju Rusije! Kad je EU slaba, BiH je još slabija! Schmidt je imao težak početak u BiH! Mislio sam da je Merkel dogovorila s Putinom da Rusija ne radi aktivno protiv Schmidta! Imali smo sreće da je EUFOR-u produžen mandat! Rusija je pristala na produženje mandata EUFOR-u, jer se boje NATO-a! OHR i delegacije EU i SAD-a moraju sarađivati kada su u pitanju reforme u BiH! Srbija je važna zemlja za SAD! Kada se poslože kockice, Amerikanci, Francuzi, Nijemci, onda će doći do promjena u BiH! Realan sam, ali optimističan da stvari mogu biti bolje, kazao je Petritsch.

PROČITAJTE  Rasprava u hrvatskom Saboru o BiH: Na četničkim slavljima je bio vaš partner. Plenković: Grakćite kad aršini budu isti

BiH je sastavni dio Evrope o kakvoj sanjamo i zato mora postati članica EU

-Dejton je postavio asimetričnu situaciju! RS je puno funkcionalnija i učinkovitija od FBiH! Pošto je malo Bošnjaka i Hrvata u RS, Dodik je izmanipulisao situaciju! Problem u RS nije ustav i politički sistem, problem je Dodik! Srpskim liderima nije stalo do Srba u Federaciji! Njima treba državica RS! Njima ne treba čak ni istočni dio RS-a; dovoljna im je samo Banja Luka! U Federaciji BiH imate neriješeno pitanje sa Hrvatima! Čović hoće treći entitet! Čović hoće svoju državicu, ako je i Dodik ima! Entiteti nas dijele više nego što spajaju! Austrija je na strani bolje BiH! BiH je sastavni dio Evrope o kakvoj sanjamo i zato mora postati članica EU, zaključio je Petritsch.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare