Svijet

Xi Jinping napustio Rusiju. Šta je Vladimir Putin tražio od predsjednika Kine?

Kineski predsjednik Xi Jinping napustio je Rusiju u srijedu nakon grandioznog pokazivanja solidarnosti s predsjednikom Vladimirom Putinom protiv Zapada.

Posjeta je završila tako što su se dvojica autokrata obavezala da će raditi zajedno na oblikovanju novog svjetskog poretka.

Xi Jinping jedva pomenuo rat u Ukrajini

Tokom dvodnevne posjete, Xi je jedva pomenuo ukrajinski sukob. U utorak je u završnim napomenama izjavio da Kina ima “nepristrasan stav”.

Nije bilo nagovještaja da su Xijevi napori da igra ulogu mirotvorca dali rezultate. Međutim, nije ni ponudio direktnu podršku Putinovom ratu u Ukrajinim prenosi FENA.

Ipak, kada je Xi otišao, rekao je Putinu:

“Sada postoje promjene koje se nisu dogodile stotinu godina. Kada smo zajedno, mi pokrećemo te promjene.”

“Slažem se”, rekao je Putin,

Na to je Xi odgovorio:

“Čuvaj se, dragi prijatelju, molim te”.

Komentarišući sastanak Xija i Putina, Bijela kuća je saopćila da stav Kine nije nepristrasan.

Pozvala je Peking da izvrši pritisak na Rusiju da se povuče sa suverene teritorije Ukrajine., Time bi se okončao najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Prisni odnosi dvije države

Tokom noći, dok je Xi boravio u Moskvi, ruske snage su pokrenule “masovni zračni napad”. Lansirale su 21 dron Shahed-136, saopćio je u srijedu generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Dok se Xi pripremao da napusti Moskvu, sirene za zračnu uzbunu oglasile su se širom ukrajinske prijestolnice Kijeva i na sjeveru i istoku Ukrajine. Stigli su izvještaji o napadima dronovima, ali bez većih razaranja.

Najavljena od Kremlja kao iskazivanje podrške svog najmoćnijeg prijatelja, Xijeva posjeta Moskvi odražavala je pažljivo organiziranu pompu i ceremoniju. Spektakl je također obilježen obiljem demonstracije prisnih odnosa između dvojice čelnika.

Xi i Putin jedan drugog su nazivali dragim prijateljem. Obećali su ekonomsku saradnju i opisali odnose svojih zemalja kao najbolje koji su ikada bili.

“Oni (čelnici) dijele stav da je ovaj odnos daleko prevazišao bilateralne okvire. Stekao je kritičnu važnost za globalnu sliku i budućnost čovječanstva”, navodi se u saopćenju koje je objavila Kina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare