Zdrava hrana

Za bolji imunitet: Izbacite ovih šest loših prehrambenih navika

Jačanje imunološkog sistema jedna je od najvažnijih i najupečatljivijih stvari koju trenutno možete učiniti, jer pandemija koronavirusa i dalje traje, piše Health. Kada je riječ o jačanju imuniteta bitan je odabir namirnica koje pomažu podržati imunološku funkciju. Evo kojih šest navika treba izbaciti kako bi ojačali imunitet:

Pijete previše alkohola

Čaša vina tu i tamo može biti zdrav način da se prođe kroz ovu krizu, ali prekomjerna konzumacija alkohola, čak i kratkotrajna, može promijeniti vaš imunološki sistem na načine koji su u ovom trenutku posebno važni. Postoji veza između prekomjernog unosa alkohola i oslabljenog imunološkog sistema. Učinak uključuje povećanu osjetljivost na upalu pluća i veću vjerovatnost razvoja sindroma akutnog respiratornog stresa (ARDS) – faktora koji mogu potencijalno utjecati na rezultate COVID-19.  Ostali opaženi ishodi uključuju povećan rizik od sepse, veću učestalost postoperativnih komplikacija, loše zarastanje rana i sporiji i manje potpun oporavak od infekcija. Ako vam se učini da pijete previše, smanjite količinu – ne više od jednog pića dnevno za žene ili dva za muškarce.

Unosite previše soli

Višak natrija možete povezati s problemima poput zadržavanja tekućine i visokog krvnog pritiska. No previše soli može dovesti do manjka imunosti. Kada bubrezi izlučuju višak natrija, nastaje domino efekt koji smanjuje sposobnost tijela da se bori protiv bakterijskih infekcija. Dok je COVID-19 virusna bolest, ona može dovesti do sekundarnih bakterijskih infekcija. Više od 70% potrošnje natrija dolazi iz prerađene hrane. Zato je najbolji način za obuzdavanje unosa ograničiti visoko prerađene proizvode, poput konzervirane supe i smrznute pizze.  Što se slane hrane tiče, jedna kašičica kuhinjske soli sadrži 2.300 mg natrija. Kombinacija soli s drugim začinima, poput bilja i začina, također može smanjiti potrebu za prekomjernim unosom soli.

Konzumiranje prekomjerne mjere šećera

Smanjenje šećera pametna je ideja iz više razloga, uključujući dobro mentalno zdravlje i bolji imunološki sistem. To ne znači da morate u potpunosti izbaciti šećer, ali izbjegavanje neprestanog viška ili kratkotrajne prekomjerne upotrebe šećera vrijedan je cilj. Dodani šećer – vrsta koju dodate namirnicama vi ili proizvođači, treba se ograničiti na najviše šest kašičica kod žena, a devet kod muškaraca.

Ako često volite jesti slatko probajte što više vježbati, šetati, trčati ili se baviti meditacijom. Radite nešto što od vas neće zahtijevati slatko.

Prevelik unos kofeina

Kafa i čaj štite zdravlje, zbog visokog nivoa antioksidanata povezanih s protuupalnim procesima. Međutim, previše kofeina može ometati san, a taj rezultat može povećati upalu i ugroziti imunitet. Da biste što bolje održali imunitete, pijte pića bez kofeina koja ne sadrže šećer ili umjetne zaslađivače. Kada uživate u kafi i čaju, svakako isključite unos kofeina barem šest sati prije spavanja.

Ne unosite dovoljno vlakana

Vlakna imaju pozitivan učinak na probavu i poboljšavaju imunitet i raspoloženje. Veći unos dijetalnih vlakana i probiotika održava zdraviju imunološku funkciju, uključujući zaštitu od virusa. Najbolji način da poboljšate unos vlakana je jesti više cjelovite hrane, uključujući povrće, voće, integralne žitarice, mahunarke (grah, leća, grašak, slanutak) orašaste plodove i sjemenke. Zamijenite slatke žitarice za zobenu kašu s voćem i orasima, bijelu rižu zamijenite smeđom.

Zamijenite meso bez vlakana grahom ili lećom i zamijenite zapakirane grickalice, poput čipsa s kombinacijama voća i orašastih plodova.

Ne jedete dovoljno zelenog povrća

Zeleno povrće vam pruža mnogobrojne zdravstvene koristi, a osobito je korisno za imunitet. Daje ključne hranjive tvari za koje se zna da pomažu imunološkom sistemu, uključujući vitamine A i C. Jedite što više kelj, prokulice, kupus, zelenu salatu, špinat i slično.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare