Za novu debatu Trumpa i Bidena uvodi se novo pravilo – isključuju se mikrofoni

78

Iduća, ujedno i posljednja, debata između predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog suparnika Joea Bidena uključivat će novo pravilo – isključivanje mikrofona kandidatu koji nije dobio riječ voditelja kako bi govornici neometano mogli govoriti, rekli su organizatori, nastojeći spriječiti prekide koji su narušili prvu debatu.

Trumpova je kampanja imala prigovore na promjenu – uvedenu jer je Trump često upadao Bidenu i moderatoru u riječ na prošlomjesečnoj debati kršeći tako prije dogovorena pravila – međutim rekla je da će on ipak učestvovati u debati u četvrtak navečer, jednoj od posljednjih prilika da ima publiku u udarnom terminu prije glasanja 3. novembra.

Komisija za kontrolu predsjedničkih izbora rekla je da će mikrofoni kandidata na debati u Nashvilleu, Tennessee, biti utišani, kako bi se obojici omogućilo da bez prekida govore na početku svakog 15-minutnog dijela debate.

Voditelj Trumpove kampanje Bill Stepien rekao je da će Trump sudjelovati u debati s Joem Bidenom “bez obzira na to što je pristrano povjerenstvo u posljednjem trenutku promijenilo pravila kako bi u zadnji čas omogućilo prednost svom favoriziranom kandidatu”.

Više od 30 miliona Amerikanaca već je glasalo, smanjivši tako Trumpove izglede da promijeni natjecanje na kojemu prema nacionalnim i državnim anketama zaostaje.

Tokom haotične debate održane 29. septembra Trump je Bidena često prekidao, zbog čega mu je ovaj u jednom trenutku dobacio: “Čovječe, hoćeš li više ušutjeti?”

Trump se povukao iz druge debate koja se trebala održati prošli četvrtak zbog neslaganja oko virtualnog formata nakon njegove zaraze covidom-19. Tada je izrazio zabrinutost zbog isključenja mikrofona.

“Sjedite pred računalom i vodite raspravu – to je smiješno, a onda odrežu kad god žele”, rekao je Trump u intervjuu za Fox Business 8. oktobra.

Ranije u ponedjeljak, Trumpova kampanja rekla je da je nezadovoljna najavljenim nizom tema za debatu u četvrtak, tvrdeći da bi se trebala više usredotočiti na vanjsku politiku te da je nestranačka skupina naklonjena Bidenu.

“Učestvovat ću, ali vrlo je nepravedno što su promijenili teme i vrlo je nepravedno što opet imamo voditelja koji je totalno pristran”, rekao je Trump novinarima u avionu Air Force One dok se vraćao u Washington sa skupova u Arizoni.