Magazin

Za ovu tjesteninu slavnog Gordona Ramsaya ne treba vam više od 10 minuta. Treba li reći da je odlična

Ovaj recept za tjesteninu slavnog Gordona Ramsaya je dobitna kombinacija koju obožavaju njegovi ukućani pa im ga priprema svake sedmice.

Tjestenina je uvijek dobro rješenje kad nemamo ideju šta skuhati, a ovaj recept za tjesteninu slavnog Gordona Ramsaya je dobitna kombinacija koju obožavaju njegovi ukućani pa im ga priprema svake sedmice.

Ovo lagano jelo vrlo bogatog okusa uključuje puretinu, prefine krušne mrvice s kaduljom te tjesteninu, a sjajna je stvar to da vam neće trebati više od 10 minuta.

Posebnost tjestenini daje kremasti umak od puretine i poriluka, limun donosi potrebnu svježinu dok kombinacija hrskavih krušnih mrvica od kadulje i umaka daju posebnu aromu.

Sastojci:

oko 500 grama tjestenine penne ili fusilli
oko 400 grama mljevene puretine
¾ šalice gustog vrhnja
4 lista kadulje
4 obične ljutike
3 čehna bijelog luka
2 poriluka
1 limun
šaka peršuna
svježe riban parmezan (za posluživanje)

Za pripremu krušnih mrvica za tjesteninu trebat će vam:

Za ovo će vam biti potrebno 6 kašika svježih krušnih mrvica, 2 lista kadulje i 2 kašike maslinovog ulja. Iako Ramsay kaže da mrvice nisu obavezne, daju predivan okus jelu. Osim toga, sjajno pašu s mljevenom piletinom ili kobasicama.

PS. Ako ne volite okus kadulje, zamijenite je majčinom dušicom, peršunom…

Zakuhajte posoljenu vodu da bi bila spremna za tjesteninu. Naribajte ljutiku i bijeli luk slobodno narežite nožem.

Zatim sitno narežite poriluk i stavite u zdjelu hladne vode kako bi se potpuno očistio od nečistoća.

U međuvremenu pripremite svježe krušne mrvice. (Potrebne su vam oko dvije šnite hljeba).

Priprema:

Dublju posudu, npr. wok ili tzv. holandsku posudu, stavite na srednje jaku vatru i dodajte dvije kašike maslinovog ulja. U tavu potom dodajte ljutiku i bijeli luk uz redovno miješanje. Ubacite listove kadulje i puretinu te nastavite miješati dok meso ne dobije laganu rumenu boju. Dok se to kuhalo, u kipuću vodu dodajte poriluk i neka se kuha oko minute.

Zatim kuhajte tjesteninu dok ne bude al dente. U međuvremenu dodajte vrhnje puretini te miješajte dok se sve ne sjedini i umak prokuha uz obavezno smanjivanje vatre. U posebnu tavu stavite malo maslinovog ulja i dva lista kadulje koja ste prethodno sitno nasjeckali. Pecite dok ne postanu hrskavi i zlatnosmeđi - samo pazite da ne izgore.

Sve lijepo izmiješajte. Sačuvate dvije do tri kašike vode od tjestenine i stavite je u umak. Zatim dodajte sitno sjeckan list peršuna, malo limunove korice, sol i papar.

Dodajte krušne mrvice, svježe riban parmezan i malo maslinovog ulja. I dobar tek!