Životni stil

Za početak dana: Lažni kroasani

Sastojci:

500 g glatkog brašna

300 ml mlijeka

20 g svježeg kvasca

1 kašika šećera

8 kašika ulja

1,5 kašika soli

100 g maslaca

1 jaje za premazivanje

Krupna so

Susam za posipanje

Priprema:

Mlijeko malo zagrijte, neka bude toplo, pa u njega dodajte kvasac i šećer. Dobro promiješajte i pustite da se diže na toplom mjestu, dovoljno će biti oko 15 minuta ili dok se ne pojave mjehurići. U većoj posudi pomiješajte brašno, so i ulje, a zatim dodajte dignuti kvasac. Tijesto mijesite barem 10-tak minuta, dok ne dobijete glatku kuglu. Kuglu premažite s malo ulja pa ga pokrijte prozirnom folijom ili krpom i pustite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena.

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na radnu površinu i podijelite na 5 jednakih kuglica. Svaku kuglicu zatim razvaljajte u krug. U slučaju da se tijesto odupire, pustite ga da odstoji pet minuta pa pokušajte opet. Tako razvaljane krugove slažite jedan na drugi, a između svakog dodajte maslac. Najbolje će biti ako koristite hladan maslac koji se lako reže na tanke listiće koje zatim jednostavno rasporedite po tijestu. Zadnji komad tijesta ostavite prazan. Slojeve tijesta zatim pritisnite valjkom i dobro razvaljajte, trebali biste dobiti tijesto debljine oko pola do jednog centimetra. Režite na trokutiće i zarolajte u kiflice.

Kada ste zarolali kiflice, prebacite ih na papir za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu na toplom još barem 20 minuta. Za to vrijeme smutite jedno jaje. Jajem premažite kiflice i pospite ih krupnom soli i susamom ili drugim posipom po želji. Prebacite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 220 stepeni. Pecite pet minuta pa smanjite temperaturu na 200 i pecite dok se kiflice ne razlistaju i poprime zlatnu boju.