Svijet

Za Putinove jastrebove rat u Ukrajini nije dovoljno krvav: Nezadovoljni lojalisti traže red i prijete nuklearnim oružjem

Nezadovoljstvo ratom u Ukrajini raste u Rusiji – ali ono ne dolazi od građana, već od “jastrebova” Vladimira Putina koji traže “uspostavljanje reda” i prijete nuklearnom eskalacijom.

U redovima onih koji favorizuju rat - ili se bave eskalacijom postojećeg konflikta – su moćni političari Rusije, čelnici važnih kompanija i agencija, čiji narativ pruža uvid u poziciju u kojoj se ruski predsjednik našao, suočen sa javnošću gladnom pobjede i vojskom previše iscrpljenom da je ostvari. Njima se toleriše više nego “običnim” političarima ili smrtnicima – čak i da koriste riječ “rat” umjesto “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Do sada su najglasniji u svojim pokušajima eskalacije konflikta bili Putinu bliski ljudi - potpredsjednik Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev, šef “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin, lider Čečenije Ramzan Kadirov, predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin, ali i šef “Gasproma” Aleksej Miller.

Dmitrij Medvedev

Medvedev, koji je dugo “grijao stolicu” Putinu dok su se smjenjivali na pozicijama u vrhovima vlasti, sada u predsjednikovo ime prijeti Zapadu nuklearnim ratom i najavljuje dolazak konjanika Apokalipse. Smatra se da su razlozi njegov naglog preokreta od, kako se smatralo reformatora, do Putinovog jastreba – političko preživljavanje. U prilog tome najbolje govore njegove ratoborne izjave koje dižu prašinu u javnosti. Naravno, na meti njegovih prijetnji najčešće je Ukrajina. Prije samo koji dan upozorio je da će Moskva odmah napasti zapadne gradove ako se projektilima koje su SAD dostavile Ukrajini pogode bilo kakvi ciljevi u Rusiji.

"Jahači Apokalipse su već na putu", rekao je Medvedev i optužio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegove saradnike da su “nacisti i narkomani”.

U srijedu je doveo u pitanje egzistenciju Ukrajine na mapi sveta.

"Ko je rekao da će za dvije godine Ukrajina uopšte postojati na mapi svijeta?", upitao je Medvedev, koji je kasnije ismijao i posjetu trojice evropskih lidera Кijevu.

"Evropski ljubitelji žaba, kobasica i špageta vole da posjećuju Кijev", napisao je aludirajući na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i italijanskog premijera Marija Draghija.

Rekao je da su Zelenskom "obećali članstvo u Evropskoj uniji i stare haubice“, da su "omamljeni gorilkom“ (ukrajinsko alkoholno piće) putovali vozom kao prije 100 godina, ali da to "neće dovesti Ukrajinu bliže miru". Tvit je završio prijetnjom: "Sat otkucava".

Nedavno je na Telegramu objavio kriptičnu poruku.

"Često me pitaju zašto su moje objave u Telegramu tako grube. Odgovor je da ih mrzim. Oni su gadovi i izrodi. Oni žele smrt za nas, Rusiju. I dok sam živ, učinit ću sve da nestanu", naveo je Medvedev.

Ranije je upozorio da bi Moskva mogla da gađa zapadne gradove ako Ukrajina upotrijebi američke raketne sisteme za izvođenje udara na rusku teritoriju.

"Ako se, ne daj Bože, ovo oružje upotrijebi protiv ruske teritorije, onda naše oružane snage neće imati drugog izbora osim da napadnu centre odlučivanja", rekao je Medvedev i kritikovao Zapad zbog "nelegitimnih" sankcija članovima porodica ruskih političara.

Sredinom maja je ocijenio da će zbog uvođenja zapadnih sankcija Rusiji doći do novih regionalnih vojnih sukoba tamo gdje situacija nije riješena mirnim putem dugi niz godina. Ocijenio je da će teroristi postati sve aktivniji i da će početi nove epidemije bilo zbog odbijanja međunarodne saradnje u sanitarnoj sferi bilo direktnom upotrebom biološkog oružja. U maju je upozorio i da snabdijevanje Ukrajine oružjem povećava vjerovatnoću za sukob između Rusije i NATO, koji može da se pretvori u nuklearni rat. Također je rekao da je Rusija u stanju da uputi momentalni i "supersnažni" odgovor u slučaju da bude napadnuta.

Dmitrij Rogozin

Nije glasan samo Medvedev. Sve više prijetnji stiže i od Dmitrija Rogozina, šefa ruske svemirske agencije, kojem je “balistička raketa” maltene svaka druga riječ u postovima. Rogozin je aktivan na društvenim mrežama na kojima širi nuklearne prijetnje, hvali se ruskim raketama, izražava bijes ili brani Putina. Posebno se istakao u valu bijesa u Moskvi koji je pokrenut nakon što su Bugarska, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Crna Gora zabranile prelet aviona ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koji je trebalo da doputuje u Beograd.

"Ono što je dobro je "sarmat". Za njega neće da traži saglasnost za letenje od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku historiju, kao i ostali, Šveđani", naveo je Rogozin, koji je krajem maja najavio da će Rusija rasporediti maltene 50 “sarmata”.

Prethodno je govorio i da “sarmat” može da uništi “pola obale kontinenta” zapadnog neprijatelja, te prijetio da će uništiti Zapad za pola sata.

Koristeći riječ koju je Putin zabranio u odnosu na Ukrajinu – “rat” – Rogozin je tada istakao da je “ovo rat za istinu i pravo Rusije da postoji kao jedinstvena i nezavisna država”.

U aprilu je “čestitao” NATO paktu godišnjicu osnivanja, ocjenjujući da pakt predstavlja glavnu prijetnju svijetu i pozvao njegove članice da zapamte da ih Rusija posmatra iz svemira. U odbranu Putina stao je u martu, nakon što je američki predsjednik Joe Biden optužio Putina da je “ratni zločinac”. Rogozin je nakon toga objavio arhivski snimak na kojem Biden govori da je upravo on naložio bombardovanje Beograda 1999.

“Možda Bidena treba podsjetiti na to ko je ratni zločinac. Pred kraj svog života, ovaj krvavi starac mora da se sjeti svojih zvjerstava, hiljada civila koje je ubio”, napisao je Rogozin na Telegramu.

Ramzan Kadirov

Lider Čečena unazad je bio prvi koji je objavljivao da su određeni ukrajinski gradovi, poput Sjeverodonjecka, zauzeti – danima ranije nego što se to zaista dogodilo (a u Sjeverodonjecku se još vode borbe). Također je unazad više puta molio Putina da zauzme Kijev i Harkov.

"Druže predsjedniče, druže vrhovni komandante, više puta sam rekao da sam ja vaš pješadinac, spreman sam da dam svoj život za vas. Ali ne mogu da gledam kako ginu moji i naši vojnici… …Molim vas da zažmirite na sve i dozvolite im da za dan-dva završe ono što se tamo dešava", napisao je početkom marta na Telegramu.

Nakon što je u decembru prošle godine rekao da bi “odavno zauzeo Ukrajinu da je na Putinovom mjestu”, krajem marta ponovo okomio na Kijev.

"Kažem da ono što smo započeli moramo da završimo, da se ne smijemo zaustaviti. Moramo ući u Kijev i zauzeti Kijev. Više sam nego siguran da bismo ušli u Kijev i tamo uspostavili red", rekao je Kadirov.

U aprilu je ukrajinski zvaničnik tvrdio da je Kadirov dobio instrukcije za likvidaciju najviših ukrajinskih zvaničnika 3. februara, tokom sastanka sa Putinom. Navodno je na tom sastanku dogovoren plan likvidacije Zelenskog, a Kadirov se obavezao da njegova čečenska jedinica izvrši tu misiju.

Među poslednjim prijetnjama Kadirova je ona upućena Zelenskom. Početkom juna ismijao je izjavu ukrajinske strane da se ruska vojska navodno povlači u pravcu Sjeverodonjecka.

"Naprotiv, naši su danas ušli u industrijsku zonu, probili prvu odbranu. Naše trupe su stigle u hamerima. Čim smo izašli iz vozila, ubili smo četiri osobe odjednom. A ostali su pobjegli i vikali "Mama!" na ruskom", rekao je Kadirov.

Saveznik Kremlja obećao je “iznenađenje” ukrajinskoj vojsci i obratio se Zelenskom:

"Upozoravam te posljednji put! Podignite ruke i izađi na megdan sa riječima: “Ne pucajte narode, predajem se!” U suprotnom, u nevolji si", poručio je Kadirov.

Vjačeslav Volodin

Šef Dume sve je glasniji kako odmiče invazija na Ukrajinu. Uoči uvođenje velikog naftnog embarga Rusiji, Volodin je poručio da Evropa treba da pokuša da živi bez njih bar godinu dana, navodeći da je EU “navikla da živi na račun drugih” a da sada Rusija "mora da ih grije".

“Ako odbijate strateške odnose, živite bez Rusije najmanje godinu dana’", napisao je Volodin.

Prethodno je izjavljivao da bi "bukvalno sljedećeg dana NATO pokrenuo svoju operaciju uz posredstvo ukrajinskih nacionalista" da Rusija nije to učinila, da je Ukrajina "pod hipotekom Amerike", lažno je tvrdio da je Zelenski pobjegao iz Kijeva i zalagao se da "Gasprom" zaustavi isporuku gasa i drugim "neprijateljskim zemljama", a ne samo Poljskoj i Bugarskoj.

Vjačeslav Volodin

Od početka ruske invazije Volodin je i više nego inače isticao svoju lojalnost Putinu. Prozivao je javne ličnosti koje su se protivile ratu kao "izdajnike“, tražio da se Rusiji plaća prirodni gas i druga dobra u rubljama, a Bidena opisao kao "bolesnog i jadnog“.

Volodin, koji je za šefa Dume izabran 2016. na prijedlog Putina lično, važio je za čovjeka koji ima ogroman ujecaj u strukturama ruskih vlasti, ali je dotada radio uglavnom "iz sjenke". U očima mnogih ruskih zvaničnika upravo je on "prvi do Putina", sa kojim se poznaje od 2001. Mnoge njegove kolege opisuju ga kao oštroumnog, jakog i sposobnog političara, koji lako uklanja barijere i ostvaruje ciljeve i kojeg nije dobro imati za neprijatelja.

Aleksej Miller

Šef “Gasproma” danas je milijarder zahvaljujući starom prijatelju Putinu, sa kojim je devedesetih radio zajedno u kancelariji gradonačelnika Sankt Peterburga. Vrijednost njegove imovine je nepoznata, ali prema istrazi opozicionara Alekseja Navaljnog i nezavisnog medija Proekt, Miller i njegova porodica posjeduju nekretnine u zemlji vrijedne 43 milijarde rublji (oko 800 miliona dolara). Miller se ne bavi toliko prijetnjama – više je čovjek iz sjenke zaslužan za drugi, ekonomski vid lojalnosti ruskom predsjedniku.

On je u pismu objavljenom sredinom marta pozvao 500.000 radnika “Gasproma” da se okupe oko Putina i sačuvaju Rusiju kao veliku silu, prenio je “Repler”. Nakon što je Zapad krenuo da udara Rusiji sankcije zbog Ukrajine, Putin je ocijenio da su SAD objavile ekonomski rat a Miller, koji je postao šef “Gasproma” nakon što je Putin prvi put izabran za predsjednika, rekao je da ima mnogo primjera neuspjelih pokušaja da se Rusija slomi.

"Danas je kao nikada prije važno ostati posvećen zajedničkom cilju, okupiti se oko našeg predsjednika", rekao je Putinov blizak saveznik u pismu datiranom 5. marta.

Putin i Miller

Dok se na zapadnoj listi sankcija nije našao nakon ruske aneksije Krima 2014, to se “konačno” kako je rekao dogodilo u aprilu 2018. Tada je Miller izjavio da je ponosan što se našao na listi američkih sankcija – kad je Vašington odlučio da oštro kazni Moskvu za niz aktivnosti među kojima i navodno miješanje u predsjedničke izbore u SAD 2016 – navodeći da je pomislio da “nešto nije uredu” sa njim dok se nije našao na prvom spisku i da njegovo uključenje na novi “znači da sve radimo kako treba”.

Sada, u jeku invazije i posljedičnih sankcija, od čega Rusiju najviše bole one na njene energente, šef ruskog gasnog giganta iznosi jednu poruku: “Naši proizvodi, naša pravila”.

Nakon što je “Gasprom” – najveći svjetski proizvođač prirodnog gasa koji podmiruje oko oko 40 posto potreba Evrope - prepolovio svoje isporuke Njemačkoj, tamošnji ministar ekonomije optužio je kompaniju da povećava cijene energenata naglim smanjenjem snabdijevanja, dok se ova pravdala da je to zbog odloženog vraćanja opreme koju servisira Siemens Energy u Kanadi. I Italija i Austrija su prijavile velike padove u snabdijevanju ruskim gasom, a Evropa je već počela da troši gas uskladišten za zimu.

Dok Kremlj tvrdi da to nije bilo unaprijed smišljeno, Miller je iznio nešto drugačiju poruku. Kriveći sankcije za ometanje povraćaja opreme, on je rekao da će Rusija igrati po sopstvenim pravilima.

"Naši proizvodi, naša pravila. Ne igramo po pravilima koja mi nismo stvorili", poručio je on na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburugu, dodajući da je u toku globalna privredna tektonska promjena s novim ekonomskim pravilima, pri čemu će "Rusija da odredi konture nove ekonomske strukture svijeta".