Zdrava hrana

Za sreću je potrebno troje. Ovaj napitak čisti jetru, žuč i bubrege, a napraviti ga je ništa lakše

Ovaj je napitak toliko hranjiv da potpuno može zamijeniti vaš uobičajeni doručak.

Sastoji se od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunosnom sustavu da dobro reagira na napade štetnih mikroorganizama. Jabuke su od davnina poznate kao lijek i nije uzalud poslovica “Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!”

Bogate su vitaminima A i C, vitaminima B skupine te riboflavinom i imaju visok udio dvije fitokemijske tvari: pektina, koji olakšava peristaltiku crijeva i smanjuje apsorpciju šećera, te bora, koji pridonosi zdravlju kostiju i živčanog sustava.

Zahvaljujući svom sastavu jabuka ima detoksikacijsko, antiseptičko i protuupalno djelovanje, snižava kolesterol u krvi i stimulira rad jetre. Mrkva ima antioksidativno, antibakterijsko i protutumorsko djelovanje, štiti arterije, djeluje kao ekspektorans pa olakšava izlučivanje sekreta iz pluća te jača imunosni sustav.

Antioksidativno djelovanje mrkve potječe od karotenoida, koji smanjuju rizik za razvoj tumora, štite od poremećaja srca i krvnih žila, a uz to potiču mentalne funkcije. Važan sastojak ovog napitka je i cikla, koja ima antibakterijsko, antioksidativno i laksativno djelovanje. Obiluje vitaminom A i betainom – enzimom koji hrani i jača jetru i žuč. Uz to, cikla je odličan izvor kalija i djeluju kao čistač jetre, bubrega i žuči.

SASTOJCI (za jedan smoothie)

2 cijele cikle
2 mrkve
2 jabuke

PRIPREMA

U sokovnik stavite kuhanu ciklu te svježe mrkve i jabuke, uključite i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Čini li vam se pregusta, dodajte malo vode, a za vrućih dana možete dodati i nekoliko kockica leda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare