BHDoktor

Za vikend ste jeli obilno i ne baš zdravo, želite se pročistiti? Evo recepta koji možete isprobati još večeras, neće vam biti žao

Ovo je vrijeme od supa i da ih kuhamo i jedemo svaki dan, nećemo pretjerati. Naprotiv!

Problem je što nam sa supama ponestane ideja, pa evo jedne svježe, s kojom možete već sada napraviti "utješnu" večeru, toplu, mirisnu i krepku, nakon koje se možete nagraditi omiljenom serijom ili filmom i - večer ne može biti bolja…

Naravno da može biti i odličan prijedlog za sutrašnji ručak, recept pršti zdravim sastojcima, pravim saveznicima u zaštiti imuniteta, đumbirom, bijelim lukom, mrkvom i limunom.

SASTOJCI:

50 g svježeg đumbira

3 čehne sitno rezanog bijelog luka

25 cl bijelog vina

500 g mrkve, narezane na trake od 1 cm

2 kašike svježeg soka od limuna

50 g putera

1 žuti luk, mljeven

1,5 l supe od povrća

biber

so

mljeveni vlasac ili peršun za dekoraciju

PRIPREMA:

Rastopite puter na srednjoj vatri u velikoj posudi. Dodajte luk, bijeli luk i đumbir i pirjajte oko 10-15 minuta.

Dodajte temeljac, bijelo vino i mrkvu. Prokuhajte, a zatim smanjite na srednju toplotu.

Kuhajte, bez pokrivanja, oko 45 minuta, dok mrkva ne postane mekana.

Pomiješajte supu i sve začinite sa limunovim sokom, solju i biberom, a ako ste ljubitelj curryja, dodajte i njega.

Supu možete poslužiti toplu ili, ko voli, hladnu.