Zdravlje

Zaboravite na podgrijavanje. Od ovih ostataka hrane biste se mogli razboljeti

Uvijek je najbolje pojesti svježe pripremljen obrok, no ponekad je i podgrijavanje ostataka jučerašnjeg ručka odlično rješenje. Ali, nije sigurno čuvati i podgrijavati sva jela. Neke namirnice podgrijavanjem osjetno i vidno gube na kvalitetu, a druge postaju štetne za zdravlje.

Cvekla i repa

Istraživanja su pokazala da je cvekla dobra za srčano zdravlje, nitrati iz cvekle pretvaraju se u ljudskom tijelu u nitrogen oksid koji širi krvne žile te pomaže u snižavanju krvnog pritiska i omogućuje bolje rezultate vježbanja. No, ti isti sastojci loše reagiraju u dodiru s visokim temperaturama. Kada su namirnice bogate nitratima kuhane, 'potom nisu pravilno ohlađene, pa su ponovno podgrijane, nitrati se mogu pretvoriti u nitrite, a onda i u nitrozamine, spojeve od kojih su neki poznati kao kancerogeni, tumači dr. Kantha Shelke iz istraživačke firme Corvus Blue LLC. Zato često jedenje podgrijane cvekle nije dobra ideja. Jednako vrijedi i za bijelu repu, još jedno povrće bogato nitratima.

Jaja

Osim kuhanja na tvrdo, svi ostali načini pripreme jaja namijenjeni su za konzumiranje odmah.

„Jaja gotovo uvijek sadrže određenu količinu salmonele, a neke metode njihove pripreme (sve u kojima žumance ostane tekuće) zahtijevaju blago zagrijavanje kroz kratko vrijeme, pa je vrlo vjerovatno da neće biti uništene sve bakterije“, kaže Shelke.

Ostanu li tako pripremljena jaja duže vrijeme na sobnoj temperaturi, lako je moguće da će se bakterije razmnožiti do opasnog nivoa. Čak i ako se to ne dogodi, tekstura jaja neće biti prihvatljiva za jelo. Priprema jaja traje vrlo kratko, pa nema razloga da ih ostavljate za poslije.

Krompiri

I kuhani ili pečeni krompiri mogu biti rizični za jelo, ostave li se predugo na sobnoj temperaturi. Time se može potaknuti rast bakterije Clostridium botulinum, uzročnice botulizma, kaže Shelke. Osobito mogu biti opasni veliki krompiri, pripremljeni omotani u foliju, budući da pružaju idealan okoliš za razvoj ove bakterije. Pored toga, krompire ne treba podgrijavati u mikrovalnoj pećnici, jer za 30 do 60 sekundi podgrijavanja ne mogu biti uništeni svi potencijalno opasni mikroorganizmi. Uostalom, kuhanje krompira u mikrovalnoj zahtijeva samo nekoliko minuta više.

Špinat

Poput cvekle, i špinat je bogat nitratima. Kako biste izbjegli stvaranje potencijalno opasnih spojeva nitrozamina, ovo povrće možete pripremiti sirovo, na salatu, ili tek nježno dinstano. Treba imati na umu i to da nitriti, drugi nusprodukt zagrijavanja namirnica bogatih nitratima, kako pokazuju istraživanja, nisu sigurni za prehranu djece mlađe od šest mjeseci. Špinat je čest sastojak dječjih kašica, pa vodite računa o tome da takve kašice ne zagrijavate.

Riža

Riža na prvi pogled djeluje nepokvarljivo, ali nije baš tako. Ona može sadržavati štetni mikroorganizam Bacillus cereus koji se brzo množi na sobnoj temperaturi. To ne znači da morate baciti sve ostatke riže, nego da ih što prije spremite u frižider. Općenito pravilo glasi: ako pripremljenu hranu nećete pojesti unutar dva sata, sigurnosne smjernice preporučuju da je držite na toplom (iznad 60 stepeni) ili na hladnom (4 stepena i niže).

Piletina

Pileće meso, baš kao i jaja, često sadrži salmonelu, zato je važno dobro ga termički obraditi, a to bi značilo da u unutrašnjosti mesa temperatura treba dosegnuti barem 75 stepeni. Ne smije biti nikakvih krvavih dijelova. Piletinu je bolje ne podgrijavati, jer ponovno zagrijavanje mijenja strukturu njenih proteina, a i okus postaje osjetno lošiji. S druge strane, hladna salata s piletinom ukusan je i zdrav obrok.

Hladno prešana ulja

Laneno i maslinovo ulje, kao i druga ulja bogata omega-3 i ostalim nezasićenim masnim kiselinama, vrlo su osjetljiva na promjene u temperaturi.

„Zagrijavanjem i podgrijavanjem hrane koja sadrži ova ulja, ona mogu postati nestabilna i užegla, a time i nesigurna za konzumaciju“, rekla je Shelke.

Masna hrana

Podgrijavate li hranu bogatu masnoćama, može doći do dimljenja i stvaranja spojeva štetnih za zdravlje. Ako baš morate, podgrijavajte je u pećnici i to na niskoj temperaturi.

Hrana iz mora

Svježa riba je zdrava i mnogi od nas trebali bi je jesti češće. Ali, hrana iz vode lako je kvarljiva. Prema američkoj FDA (Agencija za hranu i lijekove, Food and Drug Administration), bakterije koje mogu izazvati bolest razmnožavaju se u ribi vrlo brzo na temperaturama između 4 i 60 stepeni. Kako biste bili sigurni, nikada nemojte ostavljati ribu i plodove mora izvan frižidera duže od dva sata (ili duže od jednog sata, ako je vanjska temperatura iznad 30 stepeni).