Zdrava hrana

Zaboravljena voćka od koje morate napraviti marmeladu. Podiže imunitet i djeluje kao afrodizijak

Priča se da je velika carica Marija Terezija izdala proglas prema kojem je svako seosko domaćinstvo moralo posaditi barem jedno stablo oskoruše. Njena je monarhija odavno propala, a tako je, nažalost bilo i s njenom idejom o sveopćem uzgoju ove vrijedne voćke.

Ne znamo je li Marija Terezija znala da oskoruše, koje neki nazivaju i mušmulama, sadrže kvercetin, vrlo jak antioksidans koji djeluje protivupalno, antialergijski, antireumatski, antivirusno i antikarcinogeno, no znala je da pucaju od zdravlja.

Još u njeno vrijeme, pa i davno prije, jer navodno je i Karlo Veliki naredio puku da sadi oskoruše, koristile su se za ublažavanje problema s hemoroidima, kod infekcija dišnih puteva i za jačanje imuniteta, jačanje srca i nervnog sistema i, šećer na kraju, da djeluju kao afrodizijak. Vjerovalo se da jačaju srce i nervni sistem, ali i da djeluje kao afrodizijak te da pomaže kod impotencije. Eto sad vas njen proglas nimalo ne čudi, zar ne?

Ne čudi, vjerujemo, ni one koji znaju kako oskoruše mogu biti ukusne. Mogu biti, jer ako ih sada pokušate jesti, vjerovatno vam baš i neće prijati. Oskoruše, doduše, dozrijevaju baš u ovo vrijeme, no tek ubrane su tvrde, kiselkaste i trpke. Slatkoću slatkoću dobivaju stajanjem, kad posmeđe i omekšaju. Nekoć su se sušene oskoruše mljele i dodavale kruhu i kolačima kao začin.

Donosimo recept za marmeladu.

Marmelada od oskoruša

Sastojci:

2 kilograma oskoruša

1 kilogram šećera

1 litra vode

Pomiješajte oprano voće i šećer, dodajte vodu i kuhajte. Kad voće omekša, propasirajte ga kako bi odstranili košpice i kožice. Prebacite u čiste tegle.

Keksići s marmeladom

Pecite desetak minuta na 190 stepeni

500 grama brašna

200 grama šećera

1 vanilin šećer

2 jaja

prašak za pecivo

250 grama putera

Sve sastojke pomiješajte i oblikujte kuglu. Neka se malo odmori u frižideru, a potom je podijelite na manje djelove pa svaki razvaljajte i napravite keksiće. Trebat će vam dvije vrste kalupa, jedan za baze, a drugi, prstenasti, za poklopce. Nemate li ih, koristite dvije čaše, manju i veću. Pecite desetak minuta na 190 stepeni pa kekse bez rupice premažite marmeladom i poklopite keksima s rupicom.