Politika

Zaboravljeno predizborno obećanje Šefika Džaferovića: Šta bi od lova na ratne zločince?

Nekad u ovo doba prije četiri godine, tadašnji kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović ispalio je najavu po kojoj će BiH (kada on dođe na čelo države) krenuti u svojevrsni lov na ratne zločince.

Predizborna ideja Džaferovića bila je da se formira centar koji će, kako je sam kazao, raditi po uzoru na jevreski Centar Simon Wiesenthal.

"Svjedoci smo da se brojni počinitelji ratnih zločina, uključujući i genocid, još uvijek nalaze na slobodi, a da su mnogi od njih pobjegli u zemlje zapadne Evrope i Ameriku, misleći da su time pobjegli od pravde. Zadatak Centra bio bi da dokumentuje zločine, identifikuje zločince, otkriva njihove adrese i prijavljuje ih domaćim ili tužilaštvima zemalja u kojima se nalaze", kazao je Džaferović 2018. godine.

Imao je on, čini se do u detalje razređenu ideju.

"Centar bi djelovao kao nevladina organizacija koja bi bila podrška nadležnim institucijama u BiH, ali bi ostvarila saradnju i sa policijama i tužilaštvima zemalja u kojima borave osobe osumnjičene za ratne zločine. Zločinci moraju znati da njihova nedjela ne zastarijevaju i da ćemo ih progoniti dok su živi. Uzalud se trude, ne mogu se sakriti. Ruka pravde će ih stići kad-tad", poručio je Džaferović.

On je najavio da će pozvati sve bh. patriote i prijatelje diljem svijeta da podrže osnivanje i rad Centra, te da će kao član Predsjedništva BiH obezbijediti finansijsku konstrukciju za njegovo funkcionisanje.

Naravno, sve je ovo ostalo ne šupljem predizbornom obećanju.

U međuvremenu, iz BiH je pobjeglo još nekoliko ratnih zločinaca.

Posljednji u nizu koji je pobjegao, zahvaljujući traljavosti pravosuđa na čelu sa Sudom BiH, je Milomir Savčić. Protiv njega je potvrđena optužnica za ratni zločin, između ostalog i za genocid, no umjesto u zatvor otišao je u Beograd.

Pored njega, u Srbiji slobodno žive, rade i gostuju na opskurnim telivizijskim emisijama brojni ratni zločinci. Već godinama tako u Srbiji žive Tomislav Kovač (inače jedan od omiljenih gostiju Milomira Marića), Novak Đukić, Duško Kornjača…

Adrese većine njih su poznate, a nije da se ove ubice kriju.

No, nakon predizborne kampanje i Džaferović, koji je (pod sumnjivim okolnostima pobijedio na izborima), i njegova stranka zaborvili su na svoje obećanje.

Zanimljivo je da je Džaferović tad najavljivani centar uporedio za jevrejskim Centrom Simon Wisenthal, a u međuvremenu je država BiH izgubila i podršku zvaničnog Izreala.

Naime, nakon svojevrsne diplomatske ofanzive Milorada Dodika i Dragana Čovića, Izrael je dao podršku za izmjenu Izbornog zakona koji ide na ruku upravo ovoj dvojici.