Vijesti

Zabrinjavajući podaci sa istoka kontinenta. Gvozdeni zid vakcine protiv koronavirusa podijelio Evropu

Dok su belgijske vlasti zatražile od preduzeća da svoje zaposlene masovno vrate radu preko interneta zbog naglog skoka oboljelih od koronavirusa, a slična zabrinutost se javila i u drugim članicama Evropske unije, izbila je na vidjelo i velika razlika u broju oboljelih i umrlih od Covid-19 na zapadu i istoku cijele Evrope.

Italijanski list „Stampa“ smatra da je nastao pravi „gvozdeni zid u stepenu vakcinisanosti“ građana zapadnog i istočnog dijela kontinenta, o čemu svjedoči i činjenica da je na istoku Evrope mnogo veći broj preminulih od zaraze koronavirusom, prenosi list “Danas”.

Teorije zavjere

Prema istraživanjima organizacije „Our World in Data“ i Evropskog parlamenta on je još vidljiviji jer je broj preminulih na istoku Evrope premašio deset odsto i dostigao zastrašujućih preko 23 odsto u Rumuniji.

Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da je Evropa ponovo u žarištu Covid-19 i predočila da bi pola miliona ljudi moglo izgubiti život u svijetu od ove pošasti.

Istraživač španskog Kraljevskog instituta Elkano Mira Milošević je saopćila da se, ne samo na istoku Evrope, istovremeno „šire teorije zavjere naročito tamo gdje je manja svijest o odgovornosti pojedinca, a veće nepoverenje u ustanove vlasti i organizovanost države“.

U komentarima medija se postavljaju pitanja šta je već trebalo preduzeti, a primjećuje se da su to upravo rekli i šefovi država ili vlada EU na sastanku prije nekoliko dana, ukazavši na „krajnje tešku situaciju“ u nekim članicama na istoku, uz upozorenje da se „moraju osnažiti napori da se prevladaju sumnje u vakcinaciju, kao i dezinformacije“.

Kosovo bez podataka

Na veoma zabrinjavajuće širenje Covid-19 ukazuju i podaci da su baltičke zemlje, Ukrajina, Moldavija, Rumunija, Bugarska i Bosna i Hercegovina posljednjih dana imale najveći broj od Covida preminulih lica, i to preko deset na sto oboljelih, s tim što Rumunija ima najveću stopu smrtnosti u Evropi od 23 odsto.

Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija imaju između pet i deset odsto preminulih, dok za Kosovo, u izvještajima koje su prenijeli mediji u EU, nije bilo podataka.