Region

Zabrinuti Vučić tvrdi da su stvari po Srbiju sve gore. Optužio Putina zbog sve većeg pritiska na Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 6. maja da se Srbija nalazi pod “sve većim pritiskom” da prizna nezavisnost Kosova.

Vučić je rekao da je situacija Srbije “promijenjena na lošije” poslije izjava predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Ruski predsjednik je 26. aprila uporedio Kosovo sa dva separatistička regiona u Ukrajini, Donjeckom i Luganskom, poznatijim kao Donbas. Rusija, kao i Srbija, ne priznaje nezavisnost Kosova, prenosi RSE.

Vučić je izjavio da će “cijeli Zapad tražiti od Srbije da brzo ide ka priznanju nezavisnosti Kosova, da bi mogli da kažu Putinu da to nije isti slučaj i da Kosovo nije slično svemu onome što se dešava na teritoriji Ukrajine”.

Predsjednik Srbije je rekao da su mu evropski lideri prenijeli da je Putin instistirao na “slučaju Kosovo” u međusobnim razgovorima. Vučić je dodao i da “ne misli da će Rusija da prizna Kosovo”.

Prema Vučićevim riječima, mali broj zemalja kaže da je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a sve veći broj država traži uzajamno priznanje.

Istakao je i da je “velika cijena” koju Srbija plaća zato što nije uvela sankcije Rusiji.

Vučić je najavio da od večeras u 20 sati (6. maj) cijene naftnih derivata, benzina i dizela, idu “u rikverc” i da će cijene biti niže za deset dinara po litru.

On je istakao da je tražio od predstavnika Naftne industrije Srbije, koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, da spuste cijene naftnih derivata jer se nafta eksploatiše i na teritoriji Srbije.

Dodao je i da se čeka usvajanje šestog paketa sankcija Evropske unije, kako bi se vidjelo kakvo će biti stanje sa nabavkom nafte za Srbiju.

Evropska unija je najavila 4. maja da će postepeno prekidati uvoz ruske nafte u EU. Najveći dio nafte do Srbije se doprema iz Jadranskog naftovoda, preko Hrvatske.

Kada je riječ o gasu, Vučić je rekao da Srbija “u dobroj vjeri” ide u razgovore sa Rusijom oko cijene gasa i da će prije kraja maja morati da ima ugovor o novom gasnom aranžmanu za Srbiju.

Najavio je izgradnju reverzibilnih elektrana, kako bi se osiguralo sigurno snabdijevanje električnom energijom. Istakao je da će “Srbiju i Evropu skupo koštati” situacija sa energentima.

Na početku obraćanja javnosti Vučić je rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu, da će “snažnije nego ranije” ići tim putem i boriti se za mjesto u okviru porodice evropskih naroda.

Vučić je obraćanje javnosti zakazao kako bi detaljnije govorio o “svim velikim problemima” sa kojima se Srbija suočava, kao i o tome kako će Beograd odgovoriti na njih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare