Region

Zagrepčanka uzimala novac od ljudi da ih ubaci na popis vakcinisanih. Uhapšena je

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 10 osoba zbog sumnje u krivotvorenje isprava.

Među njima je 31-godišnja zaposlenica medicinske ustanove u Zagrebu koja je bila zadužena za unošenje podataka o vakcinisanju osoba u sistem. Policija nije objavila o kojoj ustanovi se radi.

Ona je tokom oktobra iskoristila svoju ovlast te u sistem unijela netačne podatke da su 28-godišnjakinja i 65-godišnjak vakcinisana jednom dozom vakcine, i to početkom augusta 2021. godine, iako je znala i bila svjesna činjenice da nisu vakcinisani, javlja PU zagrebačka.

Naime, 28-godišnjakinja je tokom oktobra poslala novac 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove kako bi dobila važeću covid-potvrdu.

Novac je poslala preko 30-godišnjaka koji ju je i povezao s osobom koja može izraditi važeću potvrdu.

PROČITAJTE  Diplomatski šamar Ani Brnabić: Ambasade u Srbiji ne finansiraju proteste, ali su pomogle Srbiju sa tri milijarde eura

Uz pomoć osumnjičenih 32-godišnjaka i dvojice 23-godišnjaka podaci i novac su predani 22-godišnjaku koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacijski sistem.

Nakon proteka sedam dana osumnjičeni 30-godišnjak je u apoteci na području Velike Gorice podigao covid-potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj e-mailom. Ona je covid-potvrdu nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

Isto je tako, sumnja se, 65-godišnjak predao osobne podatke i novac 58-godišnjem zaposleniku svojega trgovačkog društva budući da je od njega saznao kako poznaje osobu koja mu potvrdu može izraditi.

Ponovno su uz pomoć osumnjičenih muškaraca osobni podaci i novac predani osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove iz Zagreba, koja je, kao i u prethodnom slučaju, iskoristila svoju ovlast i unijela u informacijski sistem netačan podatak o cijepljenju 65-godišnjaka.

PROČITAJTE  Gates ima novu prognozu o budućnosti pandemije: Evo šta će biti sa covidom

Nakon nekoliko dana, kada je covid-potvrda bila gotova, u apoteci na Srednjacima osumnjičeni 39-godišnjak podigao je potvrdu, koja je predana 65-godišnjaku da bi je on potom iskoristio prilikom ulaska u državnu finansijsku ustanovu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 31-godišnjakinju i 22-godišnjaka pritvorskom nadzorniku te podnijeli krivičnu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podnijeti prijavu redovnim putem.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare