Politika

Zaharova o sjednici PIC-a u Sarajevu: Degutantna svojevolja. Krivotvorili su komunike

Glanogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova dala je izjavu u vezi sa sjednicom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini koja je održana jučer.

Za nju to nije bila sjednice nego 'sjednica'.

"U Sarajevu je 7. i 8. juna održana “sjednica” Upravnog odbora (UO) Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Prvi put u historiji multilateralnih napora za postkonfliktnu stabilizaciju u BiH, koja je stara više od četvrt vijeka, i to uz neviđeno kršenje svih postojećih pravila, Rusija, kao članica UO PIC-a od njegovog osnivanja, nije pozvana da učestvuje u ovom događaju. Štaviše, ostali članovi ovog savjetodavnog tijela i Ureda visokog predstavnika odlučili su se za direktno krivotvorenje, usvojivši finalni komunike sjednice čak bez spominjanja naše zemlje", navela je Zaharova.

Ističe da se radi o 'degutantnoj svojevolji i neprihvatljivoj inicijativi članova Upravnog odbora i Ureda visokog predstavnika'.

"Očigledno se susreću sa problemima zbog toga što dio međunarodne zajednice, koju predstavlja Rusija, ima divergentne pristupe po pitanju toga kako stoje stvari sa implementacijom Opšteg okvirnog (Dejtonskog) mirovnog sporazuma u BiH 1995. godine i kako se situacija razvija u ovoj zemlji, koja se još uvijek nalazi pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a. Ništa drugo ne može objasniti pokušaje da se realnost zamijeni iluzijom u ime onih koji su dužni da stvaraju uslove za uspješnu promociju procesa nacionalnog pomirenja u BiH", smatra Zaharova.

Kaže da nijedna odluka Upravnog odbora, donesena bez učešća Ruske Federacije kao njenog punopravnog člana, nije legitimna i ne može predstavljati stav međunarodne zajednice.

"Ni takvi privatni sastanci stranaca, predstavljeni kao zvanični sastanci, niti njihovi rezultati nemaju nikakve pravne posljedice za bosanskohercegovačke strane. Dejtonska arhitektura, koja predviđa ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima, ostaje relevantna i uživa našu punu podršku", navela je ona.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt jučer je potvrdio da Rusija nije učestvovala u sjednici odnosno da je sama sebe suspendirala jer ne plaća članarinu.