Vijesti

Zahiragić i Kapidžić na protestu ispred Vlade KS. Ukupno bilo desetak građana

Zahiragić i Kapidžić na protestima ispred Vlade KS

Pred Vladom Kantona Sarajevo održani su protesti za čist zrak, a glavne face bili su SDA-ovi Zahiragić i Kapidžić. Protestima se odazvalo ukupno desetak građana. Uključujući dvojicu SDA-ovaca.

Zahiragić i Kapidžić na protestima (Foto: N. Grabovica/Raport)
Zahiragić i Kapidžić na protestima (Foto: N. Grabovica/Raport)

Nizar Zaćiragić, aktivista za zaštitu okoliša i planinar najavio je protest.

A, danas su u 12:05 održani pod parolom: "Hoćemo pitku vodu i čist zrak".

Kao razlog se navodi to što se u petak, 27. janaura, na sjednici Skupštine KS predviđa usvajanje nacrta privremene odluke o vodozaštitnoj zoni u KS.

Na protestima bilo desetak građana

"Ovom odlukom je predviđeno drastično smanjenje površine vodozaštitne zone u odnosu na važeću odluku iz 1987.godine, sa 58.000 na svega 16.000 hektara!?

Analizom ove Odluke, predlagač je očito imao namjeru legalizacije divlje gradnje kao i otvaranje prostora za nastavak gradnje u najužoj vodozaštitnoj zoni!

Sejfudin Tokić na protestima

Očekujemo da pokažete svijest i brigu za budućnost naše djece", naveo je Zaćiragić na Facebooku ispred Građanske inicijative za spas pitke vode i čistog zraka.

Građani su nosili transparante na kojima piše da žele čist zrak i čiste planine. Oni traže od Vlade KS da zaustavi nelegalnu gradnju i tako zaštiti prirodna bogatstva u Kantonu Sarajevo. Sjednica Skupštine na kojoj se razmatra sporni zakon je sutra.