Region

Zakulisne igre: Je li najmoćnija žena Srbije uhapšena da se spasi brat Aleksandra Vučića?

Hapšenje nekada najmoćnije žene Srbije Dijane Hrkalović, pred kojom su, kažu, drhtali i generali i načelnici policije, uzdrmalo je režim Aleksandra Vučića jer ona dolazi iz njegova miljea, a sve više je naznaka da je ona bila “veza” između režima i srbijanskih kriminalnih klanova, poput onoga Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, koji je u zatvoru od februara i čeka suđenje. Tako da, očito, ona ima neka “saznanja” neugodna po Vučića, piše Jutarnji.

Gledajući šta se sve zbiva oko tog slučaja, dojam je da se sve ovo čini zbog spašavanja predsjednik Vučića, odnosno zbog upletenosti njegova brata Andreja i sina Danila te nekih stranačkih ljudi iz vrha vlasti u “dilove” s podzemljem, ali i činjenice, koje su izašle u javnost sa saslušanja, da je Velja Nevolja bio na usluzi Aleksandru Vučiću te da se sada on treba izvući iz neugodne situacije.

– Bojim se da je hapšenje Hrkalović tek puštanje dimne zavjese jer vidimo da nema političke odgovornosti – kaže za njemačke medije novinar beogradskog NIN-a Vuk Cvijić. On govori da je Dijana Hrkalović došla na svoju funkciju “po političkoj liniji”. Kada je postavljena, kaže Cvijić, Vučić je upravo postao premijer Srbije te je bio i šef Ureda za koordinaciju službi sigurnosti.

– Politička odgovornost je jasna. Hrkalović je nesumnjivo politički postavljen kadar – kaže Cvijić, te se može shvatiti da je sve ovo, zapravo, sukob unutar “stranačke režimske porodice”. Naime, novinarka srbijanskog istraživačkog portala KRIK Bojana Jovanović kaže da je Dijana Hrkalović, koja je uhapšena zbog povezanosti s ubistvom Vlastimira Miloševića 2017., “već godinama bila zaštićena i išla je ispod radara policije i tužilaštva”.

PROČITAJTE  Političko usijanje u Srbiji: I Novak Đoković podržao velike proteste protiv Vučićevih zakona i Rio Tinta

KRIK je otkrio, kaže Bojana Jovanović, da je Dijana Hrkalović bila povezana s klanom Velje Nevolje, a time i s kavačkim klanom, jednim od najgorih klanova organiziranog kriminala na ovim prostorima.

– Postojao je i posrednik. To je pripadnik žandarmerije Nenad Vučković. I svih ovih godina policija i tužilaštvo se nisu bavili ispitivanjem ovih veza”, rekla je Jovanović.

Urednik u beogradskom listu Vreme Filip Švarm rekao je za srbijansku redakciju N1 kako uhićenjem Dijane Hrkalović režim želi “odvratiti pažnju ili kontrolirati štetu”. Naime, zadnjih dana ponovno je izbio skandal Jovanjica, što je izbio zbog plantaže marihuane na tom poljoprivrednom dobru koje je, navodno, u vlasništvu ili barem pod kontrolom Vučićeva brata Andreja.

Švarm kaže kako je slučaj Jovanjica “ogroman skandal” te da je iza prvooptuženog u tom slučaju (radi se o Predragu Koluviji) stao čitav državni vrh. Čini se da je i sam režim svjestan skandala u vezi sa Jovanjicom, te je hapšenje Hrkalović na neki način odvraćanje pažnje od Jovanjice.

– Kao da je hapšenje Dijane Hrkalović vađenje štete ili kontrola štete – kaže Švarm. Inače načelnika Ureda za suzbijanje narkotika Slobodan Milenković, koji je otkrio slučaj Jovanjica, premješten je u Ured za ratne zločine, što neki smatraju kaznom zbog “provale” Jovanjice.

Prema Švarmu, počelo je kada je Vladimir Rebić, direktor policije (koji kaže da nije znao za hapšenje Dijane Hrkalović jer je bio na odmoru), odveden na poligraf. Tamo je otišao zbog izjave Predraga Koluvije njegovu advokatu Vladimiru Đukanoviću da mu je slučaj Jovanjica “napakiran”.

– To je bilo dovoljno da direktor policije ode na poligraf, a potom se od urednika provučićevskog tabloida Informera, što je samo po sebi bizarno, doznalo kako se Rebić branio na poligrafu – “ne znam, ne sjećam se”. Mislim da je to jedno veliko poniženje, ne samo za Rebića, nego i za policiju – kaže Švarm.

PROČITAJTE  Skandal. Balerine moraju čistiti toalete i tuševe u pozorištu: ‘Ne želimo to, ali nas je strah...‘

Osim toga, ponavlja i se i priča o prisluškivanju predsjednika Vučića i njegove porodice (doduše, čini se da on nije bio meta prisluškivanja nego je “uletio kao kolateralna žrtva” dok su prisluškivane druge praćene osobe iz kriminalnog miljea! Sada su sva tri neugodna slučaja – Jovanjica, Belivuk i prisluškivanje – svedena na jednu aferu koja, kako kaže Švarm, ima za cilj pokazati kako se protiv Vučića i njegove porodice “kuje zavjera” s ciljem njegove diskreditacije, ali i pokušaja smjene.

I za Bojanu Jovanović to objedinjavanje je veoma važno za ovaj slučaj “jer se, možda, polako steže obruč oko bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića“, kojem je Dijana Hrkalović bila saradnica. I dok neovisni srbijanski mediji nastoje “poloviti” šta se krije iza hapšenja Dijane Hrkalović te koliko je Vučić umiješan u sve te afere, prorežimski mediji pak donose priče o njezinoj mogućoj umiješanosti u likvidaciju poznatog beogradskog odvjetnika Dragoslava Miše Ognjanovića, ubijenog 2018. godine, inače branitelja poznatog kriminalca i svojedobno saradnika Željka Ražnatovića ArkanaLuke Bojovića.

Prema tabloidu Kurir, on je navodno posjedovao neke njezine erotske fotografije koje je slala pripadniku podzemlja s kojim je bila u vezi. U svakom slučaju, klupko se odmotava te u narednim danima može izbiti još kakav skandal, a možda i “krešendo” bude uhićenje bivšeg ministra unutarnjih poslova, a trenutnog ministra obrane Nebojše Stefanovića, o čemu već bruji Beograd.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare