Vijesti

Zaliha uglja ima za 10 dana. Pitanje je šta će biti poslije toga

Elektroprivreda BiH od sutra gasi dva bloka u Termoelektrani Tuzla. Ovu informaciju je potvrdio Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH na konferenciji za medije.

Naime, kako je kazao radit će samo jedan kotao Bloka 3 TE Tuzla kako bi se osigurala toplotna energija za Tuzlu i Lukavac.

Kako je naveo zabrinjavajuće je da u TE Kakanj ima zaliha uglja za samo 10 dana, nakon toga bi mogla isporuka električne energije biti ugrožena.

“Nadam se da redukcija struje neće biti. Mi od jula imamo eskalaciju problema kada je u pitanju proizvodnja električne energije u TE Tuzla. Rudnik Kreka je proizveo pola tone manje uglja. To je strašan balast kada je u pitanju bilans. Pokušali smo dio osigurati kroz nabakvu od rudnika Stanari čime smo spasili sezonu grijanja. Stanje depoa u TE Tuzla je kritično. Depo mrkog uglja za Blok 6 je prazan i proizvodi ono što dođe iz RMU Banovići koji nije u štrajku. To se ne može više tako ni tehnički ni sigurnosno voditi. Tako da je odluka da se Blok 6 stavlja van proizvodnje. Zbog stanja lignita, Blok 4 ide van snage. Aktivira se samo jedan kotao Bloka 3 da se osigura grijanje Tuzli i Lukavcu. Tako će biti dok se ne osigraju potrebne količine uglja”, rekao je Andelija.

Naveo je kako je u TE Kakanj bolja situacija jer rade tri bloka za proizvodnju struje, ali da to zahtjeva veću potrošnju uglja. Zaliha im samo za 10 dana.

“To je razlog zbog kojeg rudnici trebaju što prije početi s proizvodnjom uglja. Dobio sam informaciju da će sindikati pristati na nastavak razgovora. Očekujem da će proizaći nastavak proizvodnje. Nikome ne odgovara takvo stanje”, rekao je Andelija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare