Zalihić poslao poruku onima koji se petljaju gdje im nije mjesto: Spustili smo maske da bi se uslikali

938

Nakon što je objavljena fotografija na kojoj se nalazi više osoba među kojima je i Adem Zalihić, direktor Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, bez da nose maske niti drže preporučenu distancu, uslijedile su kritike bh. javnosti. Fotografija je nastala u Novom pazaru, gdje su medicinari iz BiH bili na ispomoći kolegama.

“Nisam htio da reagujem na tu fotografiju. Imali smo prijem kod muftije Dudića, gdje smo svi imali maske. Naknadno je došao gospodin Zukorlić koji nas je pozdravio i uslikao se s nama. Mi smo tokom slikanja spustili maske da bi se uslikali, ali to je nekome toliko jako bitno da vidimo. Ja mislim da sam se dovoljno puta oglasio. Moj stav kao profesionalca je da smatram da nošenje maske itekako služi za sprečavanje širenja korona infekcije. To sam pokazao i na svom primjeru, gdje sam bio na sastancima, a ispostavit će se kasnije da sam bio zaražen, ali sam nosio masku i nisam nikoga zarazio”, kazao je Zalihić za N1.

Poslao je poruku “svima onima koji se petljaju tamo gdje im nije mjesto”.

“Korona se ne može prenijeti ako vi skinete masku i uslikate se, pričate s nekim minutu, dvije. Svjetska zdravstvena organizacija kaže potreban je blizak kontakt, metar ili bliže, 15 minuta u zatvorenom prostoru bez zaštite jedne i druge osobe, da bi se koronavirus prenio. Ja jasno artikuliram svoj stav kada je u pitanju korona, čak vrlo često imam problema sa ljudima koji ne žele da prihvate da nose maske u zatvorenim prostorima. Znaju to moji uposlenici koliko insistiram da se maska u našoj ustanovi nosi”, naveo je direktor Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.