Svijet

Zaoštrava se vinski rat između Hrvatske i Italije. Italijani prijete barikadama

Austrijski mediji ovih dana bave se sukobom Italije i Hrvatske u vezi s brendiranjem vina.

“Prosecco protiv prošeka: ‘Vinski rat’ između Italije i Hrvatske ponovno se rasplamsava, upozorava u članku austrijski dnevnik Die Presse.

Europska komisija objavit će zahtjev hrvatskih vlasti za registraciju tradicionalnog izraza “prošek” u Službenom listu EU.

Prijetnje italijanske europarlamentarke: Spremni smo ići na barikade

“Pred ovom ludom odlukom EU spremni smo otići na barikade kako bismo na svaki mogući način branili italijanski prosecco, jer svima mora biti jasno da je jedini pravi prosecco onaj koji je napravljen u našoj sjevernoj Italiji”, rekla je italijanska europarlamentarka Mara Bizzotto u saopćenju za medije ove sedmice.

U sljedeća dva mjeseca, u kojima rokovi za prigovore i pritužbe teku prije konačne odluke Evropske komisije, eurozastupnica Sjeverne lige Bizzotto najavila je “ogorčenu borbu za kvalitetu našeg prosecca i poslove hiljada ljudi”.

Zagreb je u Bruxellesu započeo postupak za međunarodno priznanje imena svog dalmatinskog slatkog vina prošek. Hrvatska je već zatražila priznavanje izraza “prošek” nakon ulaska u EU 2013. godine, no to je Bruxelles tada odbio zbog snažne sličnosti s talijanskim “prosecco”. Sada Hrvatska ponovno pokušava, što u Italiji izaziva oštre kritike, piše Index.

Oštre kritike iz Italije

“Odluka Evropske komisije o priznavanju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla hrvatskog vina prošek je pogrešna. Ministarstvo poljoprivrede već se izjasnilo protiv tog priznanja i upotrijebit će sve relevantne argumente kako bi odbilo zahtjev Hrvatske za registraciju”, poručilo je u saopćenju italijansko Ministarstvo poljoprivrede.

Luca Zaia, predsjednik Veneta, sjevernotalijanske regije u kojoj se proizvodi prosecco, prosvjedovao je protiv odluke Evropske komisije. “Evropa ne brani identitet svojih teritorija”, rekao je Zaia.

Italija je prije mnogo godina na evropskom unutarnjem tržištu zaštitila svoj prosecco. To znači da se vina s istim ili sličnim imenom ne mogu prodavati u EU ako ne dolaze iz regije Veneto. “Hrvatska inicijativa u korist prošeka napad je na naš prosecco, koji se najviše izvozi na svijetu, ali i najviše oponaša”, navodi se u pismu italijanske poljoprivredne udruge Coldiretti.

Italija je već izgubila od Mađarske

Italijanska se vlada posljednjih godina borila za zaštitu identiteta prosecca. Brdsko područje Sjeverne Talijane u kojem se proizvodi prosecco vlada je u Rimu proglasila posebnim područjem (DOCG) 2009. godine. Brda Conegliano i Valdobbiadene u sjevernoj talijanskoj pokrajini Treviso, gdje se pravi prosecco, proglašeni su UNESCO-ovom svjetskom baštinom.

Rat između prosecca i prošeka podsjeća na neke sporove oko zaštitnih znakova u EU, poput sira i kobasice Krainer odnosno kranjske između Austrije i Slovenije. Regija Friuli Venezia Giulia izgubila je spor oko naziva vina “tokai” protiv Mađarske. Mađarski vinari uživaju evropsku zaštitu za svoj brend tokaj. Od tada se italijanski tocai naziva samo “friulano”, prema svojoj matičnoj regiji na granici s Koruškom.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare