Svijet

Zapad ima još jedan “as u rukavu”: Zovu ga “nuklearna opcija”, ali štetu bi pretrpjela i Evropa

Svjedoci smo kako iz dana u dan raste napetost na rusko-ukrajinskoj granici gdje se gomilaju velike količine oružja. Zapadne vlade prijete Rusiji paketom sankcija bez presedana koje imaju za cilj odvratiti predsjednika Vladimira Putina da naredi invaziju na Ukrajinu, ali postoji i jedna mjera koja, čini se, izaziva strah u Kremlju. Neki su otišli toliko daleko da je nazivaju ‘nuklearnom opcijom’.

Ona nema veze s oružjem već je u pitanju udar na rusku ekonomiju i to odsijecanjem zemlje od globalnog bankarskog sistema, piše CNN.

Američki zastupnici su posljednjih sedmica sugerirali da bi Rusija mogla biti uklonjena iz sistema SWIFT-a, mreže visoke sigurnosti koja povezuje hiljade financijskih institucija diljem svijeta.

Visoki ruski zastupnici odgovorili su rekavši da će isporuke nafte, plina i metala u Europu prestati istog trenutka ako se to dogodi.

“Ako Rusija bude isključena iz SWIFT-a, tada nećemo primati stranu valutu, ali kupci, prije svega evropske zemlje, neće dobiti našu robu, naftu, plin, metale i druge važne komponente”, rekao je Nikolaj Žuravljev, potpredsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta, prenosi državni medij TASS.

Šta je SWIFT?

SWIFT je društvo za svjetsku međubankovnu financijsku telekomunikaciju osnovano je 1973. kako bi zamijenilo teleks i sada ga koristi više od 11.000 financijskih institucija za slanje sigurnih poruka i naloga za plaćanje. Kao globalno prihvaćen, neophodan je alat za svjetske finansije.

Uklanjanjem Rusije iz SWIFT-a financijske bi institucije ostale bez mogućnosti za slanje novca u zemlju ili iz nje, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske tvrtke i njihove strane klijente, posebno za kupce nafte i plina denominiranih u američkim dolarima.

PROČITAJTE  Rusi za uništenje Azovstala koristili terminatora. Šta je toliko moćno kod sistema Tulipan

“Prekid bi prekinuo sve međunarodne transakcije, pokrenuo volatilnost valute i izazvao ogroman odljev kapitala”, napisala je Maria Shagina, gostujuća saradnica na Finskom institutu za međunarodne poslove, u prošlogodišnjem radu za Carnegie Moscow Center.

Isključivanje Rusije iz SWIFT-a uzrokovalo bi smanjenje njene ekonomije za 5%, procijenio je bivši ministar financija Aleksej Kudrin 2014. godine.

SWIFT ima sjedište u Belgiji i njime upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući Eddieja Astanina, predsjednika upravnog odbora ruskog Centralnog klirinškog centra za druge ugovorne strane. SWIFT, koji sebe opisuje kao “neutralno uslužno preduzeće”, uključen je u belgijski zakon i mora biti u skladu s propisima EU-a.

“SWIFT je neutralna globalna udruga koja je osnovana i djeluje za zajedničku dobrobit svoje zajednice. Svaka odluka o nametanju sankcija državama ili pojedinačnim subjektima ovisi isključivo o nadležnim vladinim tijelima i važećim zakonodavcima”, stoji u priopćenju organizacije u srijedu.

Rusija ne bi bila prva zemlja isključena iz SWIFT-a

Uklanjanje zemlje iz SWIFT-a ne bi bio presedan jer se to već jednom dogodilo. SWIFT je isključio iranske banke iz svog sistema 2012. godine nakon sankcija Europske unije zbog razvijanja nuklearnog programa. Iran je nakon isključenja izgubio gotovo polovicu prihoda od izvoza nafte i 30 posto vanjske trgovine.

Nije jasno kolika je podrška među američkim saveznicima za poduzimanje sličnih akcija protiv Rusije. Sjedinjene Američke Države i Njemačka mogu najviše izgubiti ako se Rusija isključi jer su njihove banke najčešći korisnici SWIFT-a koji komuniciraju s ruskim bankama, objašnjava Shagina.

Europska unija spremna je odgovoriti na rusku invaziju na Ukrajinu “sveobuhvatnim sankcijama koje dosad nisu viđene”, rekao je u ponedjeljak danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod. Glavni diplomat EU Josep Borrell izjavio je u utorak da bi sankcije bile “najvažnija poluga koju Zapad, ili barem Europska unija, ima”.

PROČITAJTE  Američki mediji: Kineski avion sa 123 putnika namjerno oboren

Britanski premijer Boris Johnson rekao je zastupnicima u utorak da njegova vlada sa Sjedinjenim Državama raspravlja o mogućnosti zabrane Rusiji SWIFT-a.

“Nema sumnje da bi to bilo vrlo moćno oružje protiv Rusije. Bojim se da se doista može primijeniti samo uz pomoć Sjedinjenih Država. Mi smo u raspravama o tome”, rekao je Johnson.

Moskva je spremna?

Rusija je posljednjih godina poduzela korake kako bi otupila traumu ako bude uklonjena iz SWIFT-a. Moskva je uspostavila vlastiti platni sistem, SPFS, nakon sankcija Zapada 2014. godine uslijed aneksije Krima. SPFS sada ima oko 400 korisnika, prema podacima ruske centralne banke. Dvadeset posto domaćih prijenosa trenutno se obavlja putem SPFS-a, tvrdi Shagina, ali je veličina poruka ograničena, a operacije su ograničene na radne sate.

Kineski novi sistem prekograničnog međubankovnog plaćanja, ili CIPS, mogao bi pružiti drugu alternativu SWIFT-u. Moskva bi također mogla biti prisiljena posegnuti za korištenjem kriptovaluta. Ali to nisu privlačne alternative.

“SWIFT je europska tvrtka, asocijacija brojnih zemalja sudionica. Za donošenje odluke o isključenju potrebna je jedinstvena odluka svih zemalja sudionica. Odluke Sjedinjenih Država i Velike Britanije definitivno nisu dovoljne”, rekao je Žuravljev za TASS.

“Nisam siguran da će druge zemlje, posebno one čiji je udio trgovine s Rusijom velik u ravnoteži, podržati ovo zatvaranje”, dodao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare