Vijesti

Zapadni Balkan različito o Bjelorusiji, Dodik čestitao, Srbija mudro šuti

Države Zapadnog Balkana nemaju jedinstven stav o situaciji u Bjelorusiji i svakodnevnim protestima sa kojih se traži ostavka Aleksandra Lukašenka, ponavljanje spornih predsjedničkih izbora na kojima je dobio šesti mandat i obustavljanje nasilja nad demonstrantima, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Uz tradicionalno dobre odnose sa vlastima Belorusije, zvaničnici u Srbiji za sada šute, dok se iz Bosne i Hercegovine javio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitajući Lukašenku “ponovni izbor za predsjednika Bjelorusije”, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sjeverna Makedonija je za sada jedina zemlja Zapadnog Balkana, koja kao i ostale teži članstvu u EU, a koja je direktno podržala najavljene EU sankcije Bjelorusiji zbog nasilnog gušenja protesta.

Iz Crne Gore poručuju da sa zabrinutošću prate razvoj situacije, dok sa Kosova do objavljivanja teksta nisu stigle reakcije.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE kakav je stav zvaničnog Beograda prema dešavanjima u Bjelorusiji.

Iako to čini poslije izbora u većini država, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za sada nije čestitao Lukašenku na spornoj izbornoj pobjedi, dodaje RSE.

Povodom protesta u Minsku i drugim gradovima oglasio se jedino ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ali kako bi demantovao informacije sa društvenih mreža da vojnici iz Srbije učestvuju na demonstracijama u Bjelorusiji.

Srbija i Bjelorusija imaju tradicionalno dobre odnose, a Lukašenko je posljednji put u Beogradu bio u decembru 2019. godine. Tada je potpisano više bilateralnih sporazuma, a odnosi dvije države ocijenjeni su kao odlični, iskreni i prijateljski, uz “zahvalnost” srbijanskih zvaničnika na tome što Bjelorusija nije priznala Kosovo.

Ni u Bosni i Hercegovini nema zvaničnih reakcija na situaciju u Bjelorusiji. Nije se oglasilo Predsjedništvo BiH koje je nadležno za vođenje spoljne politike zemlje, ali ni Ministarstvo spoljnih poslova, koje sprovodi utvrđenu politiku i koje radi na razvoju međunarodnih odnosa u skladu sa stavovima i smjernicama Predsjedništva BiH.

Međutim, član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda Milorad Dodik uputio je čestitku Aleksandru Lukašenku povodom ponovnog izbora za predsjednika Belorusije.

U Sjevernoj Makedoniji još je neizvjesno formiranje nove vlade nakon prevremenih parlamentarnih izbora koji su u toj državi održani 4. augusta.

Ipak, iz kabineta ministra vanjskih poslova tehničke Vlade u Skoplju za RSE su ukazali na Twitter objavu ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova, kojom je podržao demonstrante i uvođenje sankcija Bjelorusiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore nije odgovorilo na upit RSE o aktuelnim dešavanjima u Bjelorusiji.

Nakon referenduma o nezavisnosti 2006. godine, Bjelorusija je priznala Crnu Goru, a diplomatski odnosi uspostavljeni su avgusta iste godine. Bjelorusija nema rezidentnog ambasadora u Podgorici, već tu dužnost obavlja ambasador Bjelorusije iz Beograda. Isto tako, crnogorski ambasador u Moskvi je funkcionalno zadužen za Bjelorusiju.

Po pitanju dešavanja u Bjelorusiji, RSE nije dobio ni stavove zvanične Prištine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare