Fosili kitova, krokodila i drugih životinja izloženi su u Muzeju fosila i klimatskih promjena u Wadi El Hitan/Ilustracija
Atlas

Zapanjujuće: Naučnici otkrili fosil nove vrste kita s četiri noge i lubanjom nalik na egipatskog boga mrtvih

Naučnici su u Egiptu otkrili novu vrstu četveronožnog kita koja je živjela prije otprilike 43 miliona godina. Fosil vodozemca latinskog naziva Phiomicetus anubis otkriven je u egipatskoj Zapadnoj pustinji, području Sahare koje leži zapadno od rijeke Nil.

Njegova lubanja podsjeća na lubanju Anubisa, staroegipatskog boga mrtvih koji je imao glavu šakala, a po njemu je i dobio latinski naziv, piše BBC.

Preci današnjih kitova potječu od sisavaca sličnih jelenima koji su nastanjivali kopno tijekom 10 miliona godina.

Phiomicetus anubis je težio oko 600 kilograma, bio je dugačak tri metra i imao je snažnu čeljust da bi ulovio plijen, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u srijedu u Zborniku radova Kraljevskog društva.

Paleontolozi vjeruju da je tijelo ovog morskog sisavca bilo prilagođeno plivanju i životu u vodi, ali i šetnji kopnom.

PROČITAJTE  Osmo čudo svijeta: Lavlja stijena koja se izdiže na 200 metara "usred ničega"

Dijelovi njegova kostura pronađeni su u egipatskoj Fajumskoj depresiji, a analizirali su ga znanstvenici sa Sveučilišta Mansura.

Na tom danas pustinjskom području bogatom fosilima, nekoć se nalazilo more.

“Phiomicetus anubis je ključna novootkrivena vrsta kitova i važno je otkriće za egipatsku i afričku paleontologiju”, rekao je Reutersu glavni autor istraživanja Abduah Gohar.

Iako ovo nije prvi put da su naučnici otkrili fosil kita s nogama, vjeruje se da je Phiomicetus anubis najraniji tip “polu-morskog” kita koji je otkriven u Africi.

Prvobitno se vjerovalo da su kitovi evoluirali u Južnoj Aziji prije približno 50 miliona godina. Kako su se njihova tijela postupno sve više prilagođavala vodi, migrirali su prema Sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi, gdje su pronađeni i ostali fosili.

PROČITAJTE  Petini vrsta reptila širom svijeta prijeti nestanak

Najnovije otkriće upućuje na to da su rani kitovi onamo doplivali s područja Južne Amerike.

Paleontolozi smatraju da su kitovi kultni primjer evolucije jer su se razvili iz malih kopitara u plavetne kitove te su potom postupno osvojili oceane.

Tim paleontologa je 2011. godine u Peruu otkrio fosil kita star 43 miliona godina. Imao je četiri noge, plivaću kožicu i kopita.

Ovaj drevni kit mogao bi se, upravo zbog ekstremiteta i snažnog repa usporediti s dabrom ili vidrom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare