Vijesti

Započete aktivnosti na proširivanju Osnovne škole “Malta” u Novom Sarajevu

Na inicijativu načelnika Općine Novo Sarajevo, dr. Hasana Tanovića, krajem prošle sedmice održan je sastanak sa upravom Osnovne škole „Malta“ i predstavnicima općinskih službi, na kojem su se analizirali koraci koje je neophodno poduzeti kada je u pitanju proširivanje prostornih kapaciteta, odnosno dogradnja objekta, Osnovne škole “Malta”.

Ovu osnovnu školu pohađa 707 učenika, organizovanih u 18 odjeljenja od prvog do četvrtog razreda i 16 odjeljenja od petog do devetog razreda. Uprava je navela da škola ne raspolaže odgovarajućim prostornim kapacitetima da bi mogla izvoditi nastavu na odgovarajući način u skladu sa savremenim pedagoškim standardima.

Ključni problemi su neodgovarajući broj učionica za izvođenje razredne nastave, te neodgovarajući prostor produženog boravka i biblioteke.

Budući da se radi o kompleksnom projektu, kao i nizu složenih predradnji koje se moraju izvršiti da bi se pristupilo realizaciji projekta proširivanja škole, načelnik dr. Tanović pojasnio je šta će Općina prvo pokrenuti.

“Nakon uvida u postojeću dokumentaciju konstatovano je da objekat Osnovne škole „Malta“ nije upisan u zemljišnim knjigama niti je škola titular prava vlasništva na istoj. Također, pripadajuće zemljište koje služi redovnoj upotrebi škole i na kojem se trenutno objekat nalazi upisano je na više različitih vlasnika, tako da će Općina prvo pokrenuti proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Postojeći Regulacioni plan „Centra Novo Sarajevo„ nije predvidio proširenje objekta škole, potrebno je da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izvrši analizu, te donese prijedlog odluke o opravdanosti proširenja objekta škole „Malta“. Ovu odluku resorno Ministarstvo treba predložiti i Vladi Kantona Sarajevo na usvajanje”, pojasnio je načelnik dr. Tanović.

Imajući u vidu stvarnu potrebu i značaj osiguravanja što boljih uslova za rad i odvijanje nastave u ovoj osnovnoj školi, Općina Novo Sarajevo preuzela je obavezu da uputi poziv Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS kako bi se formirala radna grupa u cilju efikasnijeg dogovora po pitanju nadležnosti i narednih koraka u rješavanju ove problematike.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare