Politika

Zar ima toliko… 100 advokata će braniti građane RS od Inzkovog zakona

Advokat Branko Lukić tvrdi da je tim od oko 100 advokata spreman da brani ljude iz Republike Srpske koji se nađu na udaru zakona bivšeg visokog predstavnika u BIH Valentina Inzka o “zabrani i kažnjavanju negiranja genocida”.

Mi, advokati već smo se organizovali da pomognemo ljudima u slučaju potrebe. Republika Srpska neće dozvoliti hapšenja na svojoj teritoriji, ali imamo ljude koji zbog posla i drugih potreba moraju da idu u FBiH, gdje mogu biti privedeni. Zato smo mi i odlučili da tim ljudima obezbijedimo svaku vrstu pravne pomoći – rekao je Lukić.

Govoreći o Inzkovom zakonu i krizi u BiH, Lukić je ocijenio da je bivši visoki predstavnik donio “tragično prestrogu odluku” zasnovanu na čistoj represiji s ciljem da se zapuše usta onima koji misle drugačije.

– Ovo je prevršilo svaku mjeru. Na sceni je opšti napad na Republiku Srpsku. Kada je u SAD izabrana nova administracija, ponovo je došlo do novog napada na Rusiju preko Srbije i Srpske. Međutim, Zapad neće uspjeti da ostvari svoje namjere, jer su se promijenile međunarodne okolnosti – rekao je Lukić za Televiziju “Happy”.

Na novu realnost u BiH, smatra Lukić, prvenstveno utiče jasan stav Kine o visokom predstavniku, iskazan i u Savjetu bezbjednosti UN, uz konstataciju da Kina prvi put politički ulazi na ovaj prostor, što otežava posao Zapadu i onima koje mimo procedure imenuju visoke predstavnike.

– Položaj KSchmidta nije isti kao pozicija nekadašnjeg šefa OHR-a Eshdauna. Srpska strana neće priznati Schmidta, a ne priznaju ga ni Hrvati, tako da je dvije trećine konstitutivnih naroda u BiH protiv njega – objasnio je Lukić.

Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska treba da ostane odlučna u stavu da ne prihvata visokog predstavnika i da od saveznika, prvenstveno Rusije i Kine, traži garancije da se ne uđe u situaciju u kojoj će ostati usamljena.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare