Svijet

Zaratili Twitter i Trump: Korisnici upozoreni da provjeravaju navode američkog predsjednika

Twitter je u utorak po prvi put pozvao korisnike da provjere podatke u tvitovima koje objavljuje američki predsjednik Donald Trump, upozorivši da su se njegove tvrdnje vezane uz dopisno glasanja  pokazale neistinitima, piše Hina. Američki predsjednik odmah je u tvitu odgovorio Twitteru ustvrdivši da se ta firma miješa u američke predsjedničke izbore. “Twitter u potpunosti guši slobodu govora, i ja, kao predsjednik, neću to dopustiti!”, napisao je Trump.

Plavim uskličnikom upozorava se korisnike da “provjere činjenice o dopisnom glasanju” te ih se usmjerava na stranicu s novinskim člancima i informacijama koje je o Trumpovim tvrdnjama saznao Twitterov tim za provjeravanje činjenica.

“Trump iznosi neutemeljenu tvrdnju da će dopisno glasanje dovesti do izbornih zloupotreba”, jedan je od naslova na vrhu stranice.

Trump, koji ima 80 miliona pratitelja na Twitteru, u svojim je tvitovima ranije tvrdio da bi dopisno glasovanje bilo “u značajnoj mjeri nepošteno” te da bi rezultiralo “namještenim izborima”. S tim u vezi poimenično je prozvao guvernera Kalifornije, iako ta savezna američka država nije jedina koja se služi dopisnim glasovanjem. Twitter je potvrdio kako je to prvi put da je primijenjeno pravilo posebnog obilježavanja na tvitu predsjednika SAD-a od kad je ranije ovaj mjesec uvedena nova politika firme vezana uz objavljivanje “obmanjujućih informacija”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare