Region

Zasjeda Vijeće za nacionalnu sigurnost Hrvatske: Hoće li vojska na granicu s BiH?

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske održava se danas u 13 sati. Da će sjednica biti održana, zbog migrantske krize na grčkoj granici, najavio je početkom ove sedmice predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tokom posjete Austriji.

“Razgovarao sam s premijerom. Sazvat ćemo Vijeće za nacionalnu sigurnost ovih dana, radi svih odluka koje potencijalno treba donijeti. Možda budu potpuno nepotrebne. Moja procjena je – ništa slično onome iz 2015. godine, ali moramo biti pripravni”, rekao je Milanović.

Što se tiče aktuelne migrantske krize, predsjednik Hrvatske je rekao kako s premijerom Plenkovićem nije razgovarao o postroženju kontrole na granicama.

“Bilo je govora o angažmanu Hrvatske vojske, a to je odluka koja se mora donijeti zajednički”, rekao je u ranije Milanović

Plenković je jučer rekao da Hrvatska razmatra sve scenarije.

“Hrvatska razmatra sve scenarije pa i angažiranje Hrvatske vojske u čuvanju svoje granice, no za sada je to na razini planova i rezervnih varijanti”, rekao je Plenković nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Zagrebu.

“U ovom trenutku razmatramo sve scenarije. Bitno je da budemo pripravni za eventualno intenziviranje”, rekao je Plenković.

Sve će ovisiti o tome hoće li grčka i bugarska granica ostati “nepropusna”, jer ako grčka i bugarska granica bude nepropusne, onda “velikih prijetnji nema”, smatra Plenković.

Policija je ta koja čuva granicu te će vlada biti odgovorna i vidjeti na koji način, bude li potrebno, eventualno pripadnici HV-a mogu pomoći u tom procesu, kazao je premijer.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare