Politika

Zašto Bećirović ne pokreće smjenu Faruka Kapidžića?

Zašto Denis Bećirović ne pokreće smjenu Faruka Kapidžića

I dok su vladajuće stranke u Kantonu Sarajevo složne u tome da je on smetnja razvoju i gradnji, na smjenu SDA-ovog Faruka Kapidžića iz Komisije za nacionalne spomenike BiH čini se još će pričekati.

Kapidžić, koji je zastupnik u Skupštini KS, u Komisiju za zaštitu nacionalnih spomenika došao je preporukom Bakira Izetbegovića koji je inače oduševljen Kapidžićem.

Njegovom dolaskom, gradnja u Kantonu Sarajevo je stalo.

Navodno je sve krenulo prije dvije godine kada je Komisija proglasila historijski urbani krajolik Sarajeva nacionalnim spomenikom.

Taj krajolik obuhvatio je faktički pola grada i to onog centralnog, atraktivnog. I za svaku gradnu potrebna je dozvola kadrova HDZ-a i SNSD-a. Bar je tako govorio Elmedin Konaković svojevremeno i kao glavnom krivca targetirao upravo Kapidžića.

Kasnije je Komisija stopirala izgradnju manjeg trga u Općini Centar, a problem stvara i kod aktuelnog urušavanja zgrade u centru Sarajeva.

S obzirom na to da je teško očekivati da će Željko Komšić pokrenuti i tražiti smjenu Izetbegovićevog miljenika Kapidžića, pitanje je zašto to ne radi Denis Bećirović.

On je u Predsjedništvo ušao upravo uz podršku stranaka koje čine vlast u KS.

Prema informacijama koje smo dobili iz njegovog kabineta, tema članova Komisije niti je spominjana niti je trenutno u planu da se o njoj govori.