Vijesti

Zašto je Orban došao u Banju Luku?

Mediji u Republici Srpskoj su s velikom pažnjom pratili dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjárta.

I Milorad Dodik se trudio ovaj susret predstaviti gotovo kao državnički posjet: “Zahvalni smo za razumijevanje Mađarske koje ima za Republiku Srpsku i uvijek smo tu da ugostimo naše dobre prijatelje”, izjavio je srpski član predsjedništva BiH tijekom radnog ručka koji je održan u Klašnicama kod Banje Luke i na kojem su sudjelovali i drugi članovi rukovodstva RS-a.

No na mađarskoj strani se isticalo kako je to tek “poluprivatni” posjet, a činjenica da tom prilikom Orban nije posjetio i glavni grad Bosne i Hercegovine se može lako objasniti jer se Orban prije samo dva dana sastao s visokim predstavnikom UN-a za BiH Christianom Schmidtom u Budimpešti, piše Deutsche Welle.

U priopćenju nakon tog susreta je rečeno kako se “razmatrala situacija u regiji i na Balkanu”.

Utoliko se i u Bosni i Hercegovini tek nagađa što je rečeno u Banjoj Luci: “Teško mi je komentirati jer su vijesti sa sastanka šture. Moguće je da Orban igra neku ulogu posrednika između Schmidta i Dodika. Ali ne očekujem nikakve spektakularne rezultate”, rekao je bivši ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić. No i on smatra kako nije dobro što ovaj sastanak nije održan putem službenih kanala.

“Efekte ćemo vidjeti za koji dan. Ako Dodik nastavi ići u pravcu radikalizacije, onda je dobio neku vrstu podrške od Orbana. A ako se počne smirivati, onda dobio upozorenje čak i od onoga od koga je imao podršku”, procjenjuje Ivanić.

Opet je to obaveza?

Politički analitičar iz Banje Luke Miloš Šolaja pak posjet iz Mađarske promatra kao proširenje političke suradnje, a upozorava kako se ovaj posjet poklapa sa zbivanjima u Vijeću sigurnosti i sudbinom Ureda visokog predstavnika u BiH: “To se ne tiče direktno RS-a i njegove pozicije, ali izbacivanje visokog predstavnika iz političke igre u BiH na neki način znači novu eru. To (posjet Orbana) opet podsjeća na ono vrijeme kada su u Banju Luku dolazili visoki dužnosnici poput Klausa Kinkela, Madeleine Albright ili ruskog Primakova. I čini mi se da Orban sada otvara to novo poglavlje ovim posjetima”, kaže Šolaja.

No Viktor Orban je zapravo u uzvratnoj posjeti, ovog puta članu Predsjedništva BiH, nakon što je Dodik kao Orbanov gost prije nekoliko mjeseci sudjelovao na Demografskom summitu u Mađarskoj.

Na tom summitu su pored Dodika bili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Slovenije Janez Janša te bivši američki potpredsjednik Mike Pence.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare