Vijesti

Zašto je otjeran hafiz Musić?

Kenan Musić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, objavio je jučer na Facebooku vijest da je predao ostavku na tu poziciju reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću. Taj svoj potez objasnio je stalnim opstrukcijama u vršenju dužnosti i organiziranog progona i “stravičnog mobinga svih neistomišljenika”, piše The Bosnia Times.

Kako je napisao na Facebooku, prethodne dvije godine njegovog mandata obilježile su “kontinuirane opstrukcije i blokade u izvršavanju emaneta povjerenog glavnom imamu, nemogućnost pozitivnog utjecaja na odabir najboljih i najsposobnijih imama za predvođenje džemata, uskraćivanje uvida u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa, te stalne laži i insinuacije usmjerene na diskreditaciju mene i ljudi sa kojima sarađujem”.

Ova vijest iznenadila je mnoge Sarajlije koji su pokrenuli peticiju u kojoj daju podršku Kenanu ef. Musiću. U peticiji pozivaju Rijaset Islamske zajednice u BiH da odbaci ostavku hfz. Musića, te da provedu istragu po njegovim saznanjima i sankcionira neodgovorne.
Kuloari tvrde da je pritisak na Musića izvela stara garnitura funkcionera Medžlisa IZ koju je instalirala SDA jer sumnjaju da ‘šuruje’ sa liderima sarajevske opozicije Ibrahimom Hadžibajrićem i Elmedinom Konakovićem. Musića i Hadžibajrića veže dugogodišnje poznanstvo preko grupe džematlija koji se okupljaju u „Bakijama“. Ova grupa dugo godina oponira Islamskoj zajednici, ali i SDA. Musić je držao hutbe upravo u Bakijskoj džamiji.

Očita je namjera proesdeaovskih snaga u vrhu Islamske zajednice da glavne imame stave pod svoju kontrolu prije jeseni kada se trebaju održati lokalni izbori.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare