Vijesti

Zašto je pacijentica iz Opće bolnice morala u Zagreb, a ne u KCUS, Tuzlu ili Mostar?

Iz Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš” jutros je saopćeno kako je trudnica hitno prebačena u Zagreb nakon što joj je dijagnosticiranteški ARDS (respiratorni distres sindrom).

Kako je navedeno, trudnica je hitno prebačena i to helikopterom Helikopterske jedinice Republike Srpske, jer se pacijentici u Zagrebu mogao osigurati ECMO aparat.

S ozbirom na to da taj aparat postoji i na KCUS-u, te UKC-u Tuzla i SBK Mostar, pitalo smo se zašto je pacijentica morala biti prebačena u drugu državu.

Zanimljivo je da Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, pod čijom je ingerencijom Opće bolnica, nije upoznato o ovom slučaju.

“Nažalost kao resorni ministar ovu vijest sam saznao kao i svi građani, sa portala. Ne znam ništa o ovom slučaju bolesnice liječene u Općoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš”, ali pouzdano znam da ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) imaju KCUS, UKC Tuzla kao i KB Mostar. Zašto pacijentica nije tamo prebačena, kako je dogovoren i s kim helikopterski transport RS i sve ostalo što je vezano za dalje liječenje pacijentice u Zagreb, to morate pitati menadžment OB “Prim. dr Abdulah Nakaš”. Želim brz oporavak bolesnice, da se vrati što prije svojoj porodici”, rekao je za Raport ministar zdravstva KS Haris Vranić.

PROČITAJTE  Za vikend vakcinacija u Importanne Shopping Centru: Uz vakcinaciju besplatan cjelodnevni parking

Kontaktirali smo i direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića.

On ističe kako je stanje pacijentice bilo kritično i da se pogoršavalo iz sata u sat te da u jednom trenutku bili vidljivo kako pluća nestaju.

“Vođeni iskustvom, znanjem i mogućnostima, već prije ovog nacrnjeg scenarija, kojeg smo očekivali obzirom na brzu evoluciju bolesti, pokušali smo učiniti sve, kontaktirali smo kolege sa Kliničkog centra u Sarajevu, Banja Luci, kolege iz Zagreba i sve koji imaju iskustva u liječenju ovog stanja da nam pomognu, imajući u vidu da će vrlo brzo pacijentici zatrebati i liječenje putem aparata ECMO, kojeg u Općoj bolnici u Sarajevu trenutno nemamo.

Dobili smo odgovore da ili nemaju ECMO aparat ili je jedan koji imaju zauzet liječenjem drugog pacijenta. To je aparat koji zamijenjuje funkciju pluća i srca dok se oni oporavljaju, to jeste radi umjesto njih. Međutim, mi smo imali stalno na umu da imamo majku i bebu na odgovornost i odlučili smo se na jedino što je nam je bilo moguće u tom trenutku. Kolege iz Zagreba, iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” su nam bili od velike pomoći, prihvatili su našu trudnicu i mi smo beskrajno zahvalni”, navodi Gavrankapetanović.

PROČITAJTE  Bizarno: Predsjednik Češke u staklenoj kutiji imenovao novog premijera

Ističe da su još prošle godine od nadležnih tražili nabavku ECMO aparata.

“I treba edukacija, ali smo spremni. I da će taj aparat koji nabavimo pružiti priliku svim pacijentima koji trebaju tu vrstu liječenja. Napominjem, da ne bi bilo dileme, za tu vrstu liječenja su posebne indikacije i nije svaki kritičan pacijent u COVID-19 za liječenje sa ECMO. To ima svoje indikacije i rizike”, naveo je direktor Opće bolnice.

O tome zašto Minstarstvo zdravstva KS nije upoznato sa slučajem, Gavrankapetanović nije govorio.Povezani postovi: