Svijet

Zašto je Putin iznenada obustavio napad na Azovstal?

Trebalo bi brzo postati očigledno ako ruske snage pređu sa bombardovanja fabrike Azovstal na jednostavno blokiranje – hajde da vjerujemo šta Vladimir Putin govori kada to zaista vidimo, piše BBC u svojoj analizi nakon što je predsjednik Rusije obustavio napad na fabriku.

Ali ako njegove snage ipak prođu, čemu promjena plana?

Ruski predsjednik je nestrpljiv da nastavi sa svojom ofanzivom na Donbas region na istoku Ukrajine.

Borba za Mariupolj je iscrpila vitalne resurse i prikovala ruske trupe koje bi se mogle koristiti za postizanje širih ciljeva.

Odvojeni rijekom Kalmius od centra Mariupolja, prostranu čeličanu trebalo bi relativno lako izolovati, ali ako Putin želi biti siguran da „ni jedna muha ne može proći“, morat će ostaviti značajne snage na mjestu.

S obzirom da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao da će prekinuti mirovne pregovore ako posljednji branioci grada budu ubijeni, moguće je i da Putin želi održati diplomatski proces – ili barem privid procesa – živim.

Možda čak postoji i ekonomski element u tome.

Azovstal je jedna od najvećih čeličana u Evropi. Čak i nakon sedmica užasnog razaranja, Moskva se možda nada da postoji nešto vrijedno za spašavanje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare