Zdravlje

Zašto kafu i čaj zapravo ne treba zaslađivati

Svakodnevno zaslađivanje omiljenih napitaka čini da u naš organizam potpuno nepotrebno unosimo dodatni šećer.

Iako je riječ o maloj količini, svakodnevno nagomilavanje šećera trajno doprinosi povećanju tjelesne težine i može naštetiti našem zdravlju.

Osobe koje svoj omiljeni napitak svakodnevno zaslađuju u svoj organizam dodatno unose čak 69 kalorija, pokazalo je posljednje istraživanje američkih naučnika sa univerziteta Ilinois, koje je objavljeno u časopisu Pablik Helt. Kafa i čaj, najpopularniji su napici u svijetu i američki stručnjaci kažu da su oba napitka gotovo beskalorična. Ali, problem je u dodacima, mlijeku, šećeru i šlagu. Sa ovim dodacima, kafa ili čaj postaju izuzetno kalorična pića.

Iako se broj kalorija koje se na taj način unose u organizam ne čini velikim, postepno i neprimjetno može rezultovati povećanjem tjelesne težine.

Naučnici i nutricionisti usaglasili su se da, ukoliko već ne možemo da izbacimo šećer ili mlijeko iz kafe, pokušamo da dnevno konzumiramo samo jednu šoljicu ovog napitka, prenosi Haber.ba.