BHDoktor

Zašto nogometaši pljuju na teren? Nauka ima objašnjenje

Ukoliko ste odgledali koju utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva, možda ste vidjeli da neki nogometaši pljuju na teren dok igraju. Jeste li se zapitali zašto? Zanimljivo je da to ne rade jer su nepristojni, već postoji sasvim drugačije objašnjenje za to.

Prema nekim istraživanjima, tjelovježba povećava količinu proteina koji se izlučuje u slinu. Posebno vrstu sluzi koja se naziva MUC5B. Zbog čega je slina gušća i teže se guta. Dr. Udit Kapoor za Indian Expresss rekao je da se slina u ustima zgušnjava tokom fizički napornih aktivnosti. Pa je igračima najjednostavnije ispljunuti je.

Zbog toga je nogometašima, kriketašima i ragbijašima dopušteno pljuvati na zemlju. Ali tenisači i košarkaši se za to kažnjavaju.

“Iako nije jasno zašto se proizvodi više MUC5B-a tokom vježbanja. Nagađa se da bi to moglo biti zato što se više diše na usta pa sluz sprječava isušivanje usta”, napominje dr. Kapoor objašnjavajući zašto nogometaši pljuju na teren.

Bivši nigerijski vrata Joseph Dasu jednom prilikom je izjavio da “nogometaši pljuju jer trebaju nekako pročistiti grlo”. 

“Brzo trče i dugo trče i treba im zraka”, dodao je.

Nogometaše ipak najčešće vidimo kako pljuju nakon što usta isperu pićem. Riječ je o ispiranju ugljikohidratima. Studija objavljena u European Journal of Sport Science 2017. doista je pokazala da ispiranje ugljikohidratima poboljšava izvedbu. U njoj je učestvovalo 12 zdravih muškaraca u 20-ima i utvrđeno je da mogu skočiti više. Raditi više potisaka na klupi i čučnjeva, brže sprintati i biti budniji nakon ispiranja ugljikohidratima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare