Politika

Zašto SDA pumpa pare u crnolistaške firme?

Dan nakon što je Raport prvi objavio da je Klinički centar Univerzitata u Sarajevo izabrao Prointer za partnera, stigla je i zvanična potvrda da se ova banjalučka kompanija nalazi pod svojevrsnim sankcijama.

Naime, već duže vremena se nagađa da je IT kompanija Prointer na crnoj listi SAD zbog povezanosti sa porodicom Dodik. Jutros je i iz američkog giganta Microsofta i zvanično potvrđeno da je Prointer izgubio licencu.

Inače, prema nezvaničnim informacijama i Prointer je ovaj podatak dobio prije nekoliko dana, ali su čekali pismenu potvrdu. Ipak, krenuli su s otkazima jer ovaj udarac znači značajno smanjenje prihoda.

No, vratimo se na KCUS.

Iako se već godinama kompanija Prointer povezuje sa sinom Milorada Dodika, Igorom Dodikom, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović odlučila je “podržati” prijedlog Komisije za javne nabavke i udijeliti posao ovoj firmi.

Iako se ne radi o nekom milionskom poslu, zanimljivo je da je za njega bilo zainteresirano čak sedam kompanija, među kojima je i domaći BH Telecom. Ipak, znakovito, na kraju se prijavio samo Dodikov Prointer.

Inače, slični scenariji dešavaju se širom RS. Iako se za poslove jave i druge kompanije, na kraju ili odustanu ili jednostavno izgube u tenderskoj utrci, jer je režim očigledno osigurao da jedna te ista firma dobiva sve poslove.

Kako to da je Izetbegović uopće dala posao ovoj crnolistaškoj firmi?

Dva su scenarija. Ili nije znala kome daje posao ili je u pitanju politički deal kojim se Prointeru osigurava ulazak na tržište u FBiH, tačnije u javni sektor Federacije.

Tako, dok se SDA navodno snažno zalaže za uvođenje novih sankcija Miloradu Dodiku, njihovi kadrovi (i to oni najviše rangirani) uredno trpaju budžetski novac u kompanije povezane s porodicom Dodik. Da stvar bude gora, SDA je prije nekoliko dana zajedno sa DF-om srušila vlast u TK navodno zbog toga što je Mirsad Kukić na crnoj listi SAD.

Kako su navodili, željeli su srušiti crnolistašku vladu. Sad u crnolistašku firmu žele upumpavati novac. U firmu koja je u navodnom vlasništvu njihovog crnolistaškog koalicionog partnera Dodika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
EKOTEH
EKOTEH
1 godina

Provjerite kako je Ekoteh dobio tender kod KCUS-a. Jedini se javio na tender koji nije bio ni objavljen, predviđena sredstva se razlikuju u par feninga od ponude. Da, HDZ-ov Mandić je tada podržao ostanak Seke na mjestu direktora KCUS-a.