Vijesti

Zašto se slučaj Ljekarske komore KS još uvijek kiseli na sudu!?

Općinski sud u Sarajevu 6. septembra donio je presudu kojom se utvrđuje da je nastavak 5. Izborne skupštine Ljekarske komore Kantona Sarajevo koji je održan 20. decembra 2018. godine sazvan i održan na nezakonit način. Time je Sud praktično poništio sve akte koji su doneseni tog dana. Tada je na čelo Komore izabrana Ksenija Miladinović, čime je ova institucija praktično stavljena pod direktnu kontrolu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Prioritetno rješavanje

Neki članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije poimenično su inicirali parnični postupak protiv Ljekarske komore radi nezakonitih radnji, te je prvostepena presuda utvrdila da su sazivanje  i konstituisanje Komore te odluke na sjednici od 20. decembra 2018. donesene na nezakonit način.

Ljekarska komora KS žalila se na ovu prvostepenu presudu Kantonalnom sudu u Sarajevu i čeka se odluka po toj žalbi. Predmet je zadužila sutkinja Nađa Seferović. Kako nam je potvrđeno, ovakve žalbe stoje na sudovima i po četiri-pet godina, a da bi se ubrzao predsjednik Suda može naložiti da se riješi po hitnom postupku.

Uz to, i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH donijelo je uputstva da se predmeti koji imaju međuovisnost sa pandemijom i da je vrlo bitno da se rješavaju prioritetno.

Prvostepena presuda Općinskog suda u Sarajevu

Inače, Ljekarska komora KS vodi postupak protiv dr. Ismeta Gavrankapetanovića zbog njegove izjave vezane za slučaj djevojčice Nadin Smajlović da je „liječenje i pravo na život djeteta ljekarima svetinja!“. Ovaj postupak čak dovodi u pitanje i ljekarsku licencu dr. Gavrankapetanovića, a prema nezvaničnim informacijama, u Komori se pripremaju slični postupci proti još nekih sarajevskih ljekara.

Trenutno stanje u zdravstvu KS je alarmantno zbog loše epidemiološke situacije vezane za pandemiju koronavirusa. Građani su zbunjeni informacijama kome da se obrate, gdje da ide, neovisno o tome kakva im ljekarska pomoć treba.

Kandidatura mimo procedure

U prvostepenoj presudi Općinskog suda Sarajevo poništena je odluka o izboru predsjednika Skupštine, o izboru potpredsjednika Skupštine, o izboru članova Nadzornog odbora, članova Upravnog odbora, o izboru predsjednika Komore i Odluku o izboru potpredsjednika Komore.

Odlukom Skupštine Ljekarske komore KS na čelo Komore postavljena je Ksenija Miladinović sa KCUS-a, dok je drugi kandidat prof. Ismet Gavrankapetanović sa 30-ak delegata napustio sjednicu zbog neregularnosti u izbornom procesu.

Kandidatura Miladinović bila je mimo svih procedura, što je Sud i utvrdio, nakon što je dr. Zaim Jatić iz Domova zdravlja Kantona Sarajevo odustao od kandidature.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Još jedan poraz Sebije Izetbegović: Njenu akciju preuzimanja Ljekarske komore KS sud proglasio nezakonitom | InfoRadar
3 mjeseci

[…] Sarajevo, kojom je pokušano osporavanje presude Općinskog Suda od 6. septembra 2019. godine. Tom presudom je utvrđeno da je nastavak 5. Izborne skupštine Ljekarske komore KS koja je održana 20. decembra […]