Atlas

Zašto su putnički avioni gotovo uvijek bijele boje?

Sigurno ste se bar nekad vozili poznatim aviokompanijama i vidjeli njihov logo i natpis, otisnut na bijeloj podlozi…

OK, poneki primjerci ''nebeskih ptica'' dolaze i u nešto drukčijim bojama i izdanjima, ali na gotovo 99 posto svih putničkih zrakoplova u potpunosti prevladava bijela boja. Razloga je nekoliko, ali kao i uvijek, najvažniji su oni – sigurnosne prirode.

Sigurno ste se jednom vidjeli zrakoplove Austria Airlinesa, Easy Jeta ili Ryanaira i uočili njihov logo i natpis, obavezno otisnut na bijeloj podlozi.

Naime, na bijeloj boji najlakše se uočavaju pukotine, curenje ulja i ostali razni problemi koji se mogu dogoditi u slučaju da je zrakoplov neispravan, a tako ćete ujedno, i najbrže riješiti kvar.

Također, bijela boja najbolje odbija svjetlost i toplinu, što je prilično bitno jer smanjuje zagrijavanje aviona. Uza sve to, bijela je jedna od boja koje je najlakše primijetiti na nebu, u slučaju sudara ili ružnog vremena. Uza sve, to je i jedina boja koja ne blijedi.

Naravno, postoje i ekonomski razlozi jer je bojenje aviona dugotrajan i prilično skup posao, a uz navedene prednosti bijele zbilja ih i nema smisla bojiti.

Za bojenje u pravilu treba između dva dana i dva tjedna, ovisno kojim budžetom tvrtka raspolaže. Uza sve to, istraživanja su pokazala kako je ''obojene'' kasnije teže i prodati, pa je i to jedan od razloga zbog kojih su avioni bijeli.