Zdrava hrana

Četiri razloga zašto trebate jesti kajsije

Kajsije su nam konačno stigle na tržnice i supermarkete i zato je sad pravo vrijeme da vam otkrijemo koja su to ljekovita svojstva ovog divnog, medenog voća.

Kajsije su veoma bogate vitaminima, mineralima te ostalim nutrijentima koji osiguravaju brojne beneficije ljudskom zdravlju.

Vitamin A. Kajsije su jedan od najbogatijih prirodnih izvora retinola, odnosno vitamina A koji je poznat po tome što apsorbuje masti, a igra i veoma važnu ulogu kad je u pitanju zdravlje očiju i beba u majčinom stomaku. Vitamin A ima veze i sa funkcionisanjem imunološkog sistema te održava membrane i kožu zdravima. Pomaže i kod liječenja akni i ostalih problema sa kožom te smanjuje rizik od makularnih degeneracija povezanih sa starenjem.

Vlakna. Kajsije su i odličan izvor dijetalnih vlakana koja su od posebne važnosti za dobru probavu, nivelaciju krvnog pritiska. Samo jedna šolja nasjeckanih kajsija sadrži tri grama vlakana.

Vitamin C. Samo jedan u nizu vitamina pronađenih u kajsijama je i vitamin C poznat kao antioksidant koji pomaže kod zaštite ćelija od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Stručnjaci vjeruju da vitamin C na taj način u stvari smanjuje rizik od kancerogenih i nekih drugih težih oboljenja. Vitamin C dokazano smanjuje rizik od srčanih oboljenja, povišenog krvnog pritiska, osteoartritisa.

Kalij. Ovaj mineral je potreban svakoj ćeliji u organizmu da bi pravilno funkcionisala, smatra se elektrolitom što znači da pomaže pri kontroli elektriciteta u organizmu. Neophodan je za normalno funkcionisanje srca i kontrakcije mišića. Kalij igra veoma važnu ulogu u formiranju kostiju i snižavanja krvnog pritiska što automatski snižava rizik od moždanog udara.

 

 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare