Magazin

Zašto u ‘Disney Worldu’ nema komaraca

Park “Disney World” u Sjedinjenim Državama mjesto je bajki, u tom zabavnom parku oživljavaju svjetski poznate priče.

Mnoga djeca i odrasli sanjaju o tome da jednog dana šetaju po “Disney Worldu”. Ako vam se ikada ukaže prilika, obratite pažnju da li možete da uočite komarce. Vjerovatno ne, jer iz iznenađujućeg razloga ove životinje ne ulaze u park bajki.

Topla klima

Budući da je Disney World na Floridi, očekivali biste mnogo buba u parku. Temperature su često visoke, a po takvom vremenu se mogu naći mnoge vrste komaraca i drugih sićušnih stvorenja. Uprkos ovim neprijatnim okolnostima, Dizni je odlučio da bi ovo trebalo da bude mjesto za izgradnju “najsrećnijeg mjesta na zemlji”.

Projekat Florida

U najdubljoj tajnosti, Volt Dizni je šezdesetih godina prošlog vijeka razvio ideje za svoj zabavni park. Čak je za svoje planove koristio šifrovano ime: projekat Florida. Poznati režiser dao je slobodu svojoj kreativnosti i došao do sjajnih ideja za svoj zabavni park. Sam Dizni nije vidio da se projekat realizuje. Umro je 1966. godine, a tek 1971. godine Disney World otvorio je vrata posjetiocima.

PROČITAJTE  Biden je Putina upozorio na nesagledive posljedice: Ovo je plan Zapada kojim će baciti Rusiju na koljena

Svake godine u prosjeku 52 miliona ljudi posjeti tematski park iz bajke! Ne samo turisti, već su tu i desetine hiljada zaposlenih. Kako je moguće da nikoga nikada ne ubode komarac?

Poseban miris

Uvijek su vam na dohvatu kante za smeće, a posebni raspršivači vazduha čine da okruženje miriše na vanilu ili svježe pečene kolačiće. Milioni cvijeća rastu u parku, a zaposleni imaju svoje tajne rute za šetnju, tako da posjetioce susreću samo u Diznijevoj uniformi. Dizni je želio da svoj park iz snova održi što prirodnijim i iz tog razloga je upotreba pesticida strogo zabranjena.

Da bi zauvijek protjerao komarce iz parka, Dizni je angažovao stručnjaka, Vilijama Potera.

Stručni savjeti

Poter je bio uključen u nastojanja da zadrži komarce dalje od područja Panamskog kanala. Kasnije bi mogao da iskoristi znanje koje je stekao na ovom projektu kako bi se riešio insekata u Disney Worldu. Poterova strategija? Spriječite komarce da polažu jaja u okolinu. Jer što je manje jaja, manje će krvožednih odraslih komaraca kasnije letjeti okolo!

PROČITAJTE  Dodik nije svjestan šta će ga snaći: Bivši američki zvaničnik otkrio šta zapravo znači kada vam SAD uvedu sankcije

Pametni trikovi

Komarci obično polažu jaja u stajaću vodu. Zato nigde u Disney World nećete naići na stajaću vodu. Mogući su vodopadi, tekući potoci ili spektakularne fontane – sve dok se voda stalno kreće.

Poter je takođe obezbijedio odličnu drenažu vode u parku, tako da nikada nema previše vlažnih dijelova zemlje na kojima komarci mogu da urade svoje. Čak su i sve zgrade i statue uzele u obzir kišnicu. Dizajnirani su tako da voda odmah klizi i ne stvara lokve.

Sprej od bijelog luka

Uprkos svim ovim trikovima, komarci ponekad uspiju da se ušunjaju u park. Oni će se odmah ukloniti, ali ne očekujte nikakve pesticide. Dizni je želio da svoj park iz snova održi što prirodnijim. Ako prijeti izbijanje zaraze komaraca, zaposleni prskaju poseban sprej sa bijelim lukom.

Komarci mrze miris bijelog luka i brzo će potražiti drugi dom. Ali ne očekujte da će zbog toga vazduh u parku mirisati poput italijanskog restorana. Količina bijelog luka koja se koristi u spreju je toliko mala da posjetioci neće osjetiti miris.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare