Tehnologija

Zastrašujuća WhatsApp prevara se vratila. Opasna kao i prije. Izbrišite odmah ovu poruku

Svi oni koji koriste WhatsApp trebali bi paziti na vrlo uvjerljivu poruku koja se neželjeno vraća. Cyber stručnjaci iz Action Fraud UK kažu da su počeli primati izvještaje da su ljubitelji ove aplikacija za chat ponovo na meti zastrašujućeg šestocifrenog kodnog teksta.

Ova prevara zapravo nije nova, prenosi Mirror. Hakeri su je koristili u prošlosti kako bi pokušali dobiti puni pristup uređajima i ličnom sadržaju koji je na njima pohranjen.

WhatsApp: Kobni kod

Ako nikada prije niste čuli za ovu prijetnju, lako je shvatiti kako se ljude lako prevari.

Trik počinje kada primite poruku od stvarnog prijatelja. Započne nešto što izgleda kao normalan chat s vama. Istovremeno na vašem uređaju iznenada pojaviti šestocifreni kod.

U ovom trenutku, prijatelj će reći da je kôd greškom poslan na vaš uređaj. Potom vas zamoli da mu ga proslijedite.

Ako vam se to dogodi, smjesta prestanite i završite razgovor. Gotovo je sigurno da je prijatelj koji vam šalje poruke već hakiran. I vi ćete biti sljedeći ako se kod pošalje.

Prevara funkcionira jer WhatsApp ne dopušta novom uređaju pristup računu osim ako nije verificiran putem tog nasumično generiranog šestocifrenog koda.

Pokušaj prijave

Ovi brojevi su potrebni hakerima kako bi pristupili vašem računu na WhatsAppu.

Čim im pošaljete kod, WhatsApp vjeruje da je to pravi pokušaj prijave na vaš račun. Omogućit će chat na pametnom telefonu hakera.

Koristeći ovu metodu, kriminalci također mogu ciljati prijatelje i porodicu tražeći novac putem Paypala. Korisnici se također često nalaze zaključani u vlastitom WhatsApp računu satima.

To otežava upozoravanje ljudi da su meta.

Action Fraud sada je objavio neke važne savjete koje bi svi korisnici WhatsAppa trebali znati kako ne bi postali žrtva ovog napada.

Što trebate učiniti

• Postavite provjeru u dva koraka kako biste svom računu pružili dodatni metod zaštite: Kliknite Postavke > Račun > Provjera u dva koraka > Omogući.