Vijesti

Zastupnici o povećanju cijena u FBiH: Traže javno objavljivanje ‘liste srama’

Problem povećanja cijena goriva i osnovnih životnih namirnica u Federaciji BiH više puta je aktueliziran u terminu za postavljanje zastupničkih pitanja i podnošenje inicijativa na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Tražeći da nadležni poduzmu zaštitne mjere za građane, pojedini zastupnici su kazali da je kriza usljed tržišnih poremećaja i rata u Ukrajini zatekla Federaciju gotovo bez naftnih rezervi.

Zastupnik Eldar Čomor je podnio inicijativu za javno objavljivanje ‘liste srama’ odnosno označavanje privrednih subjekata koji su se u aktuelnim teškim prilikama oglušili o ograničavanje marži te mimo pravila podizali cijene osnovnih životnih namirnica.

U marketima, kao i na benzinskim pumpama, prekršaje je utvrdila i inspekcija uručujući prekršajne naloge kontroliranima, kazao je. 

Čomor, kao i drugi pojedinci, među njima i zastupnik Damir Mašić, zatražili su da Federalna vlada poduzme mjere za ublažavanje enormnih posljedica poskupljenja životnih namirnica, nafte i derivata.

Mašić je zapitao je li dosad na kretanje cijena djelovano putem robnih rezervi i ima li Federacija ove rezerve uopšte. Zašto se u Federaciji ne koriste naftni terminali; zašto nisu napunjeni u vrijeme povoljnijih tržišnih prilika da bi po potrebi bili aktivirani, problematizirao je također ovaj član Predstavničkog doma uz konstataciju da ‘nemamo nikakvih zaliha tečnih goriva’.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare