Politika

Zastupnici u Bundestagu: Akcije Dodika i Čovića imaju cilj da unište BiH

Poslaničke grupe SPD-a, Saveza 90/zeleni i FDP u Bundestagu pozvale su njemačku saveznu vladu vladu da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini, s obzirom, kako su istakli, na rastuće tenzije i napore ka secesiji u našoj zemlji.

„Navodno nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama, iskorištavaju etničke razlike i pojačavaju i eksploatišu ih za samobogaćenje i održavanje vlastite vlasti“, napisali su poslanici u zajedničkom prijedlogu (20/2035).

Dalje dodaju da su reforme decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Ističu da se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – ne samo da bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne.

„Posebno, političke akcije narodno-nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i domovinu stanovnika različitih narodnosti te da su prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice”, navodi se u prijedlogu.

Poslanici, između ostalog, pozivaju njemačku vladu da “izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija”.

“Ona bi također trebala nastaviti da se energično zalaže za to da sankcije EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine. Pored toga, od političkih lidera Srbije, također u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini”, navedeno je.

Ostali zahtjevi usmjereni su, između ostalog, na približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u, nastavak Berlinskog procesa i jačanje Ureda visokog predstavnika. Osim toga, vlada Njemačke bi, prema zastupnicima, trebala ispitati obnovljenu podršku njemačkih oružanih snaga za operaciju EUFOR Althea kao signal podrške Njemačke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Dodik bijesan zbog zahtjeva njemačkih zastupnika: Odakle im pravo da se bave nama?
6 mjeseci

[…] Predsjedništva BiH Milorad Dodik burno je reagirao na objavu grupe poslanika u njemačkom Bundestagu koji traže sankcije EU za secesioniste u […]