Vijesti

Zastupnik NES-a u Skupštini HNK Nermin Vrtić traži hitnu sjednicu: Ko je kriv za huliganski obračun u Mostaru?

Predsjednik Kluba zastupnika NES-a u Skupštini HNK Nermin Vrtić zvanično je zatražio održavanje hitne sjednice o stanju sigurnosti u HNK.

Razlog je masovna tučnjava huligana odnosno navijača Zrinjskog i Veleža od prije dva dana.

“U ovom sigurnosnom incidentu došlo je do narušavanja javnog reda i mira, te verbalnog i fizičkog nasilja i napada na ovlaštene službene osobe MUP HNK, zbog čega je veči broj građana i policajaca zadobio fizičke povrede, a jedan građanin je i životno ugrožen. Navedeni sigurnosni incident je iznio na vidjelo organizacijske i funkcionalne nedostake MUP HNK i njihovu osnovnu funkciju i ulogu u društvu a to je da služi i štiti građane”, naveo je Vrtić u obrazloženju.

Kaže da su svjesni da MUP-u HNK nedostaje menadžment (komesar, direktor i dr), da nedostaju ljudski resursi, tehnička opremljenost, adekvatna stručna i specijalistička oprema, neefikasni preventivni programi.

“Tražimo od Ministra MUP-a HNK da dostavi izvještaj koji se tiče stanja u MUP-a HNK a i o samom nemilom događaju koji se dogodio u subotu 13.11.2021, te da iznese odgovore na nekoliko pitanja: (1) da li se mogao spriječiti navedeni sukob? (2) Ko je odgovoran što je došlo do navedenog sukoba, s obzirom da je MUP HNK u petak (12.11.2021) bio upoznat sa događajem koji je prethodio navedenom sukobu? (3) da li policija raspolaže sa dovoljno organizacijskih, ljudskih, logističkih kapaciteta? (4) Da li je upotreba vatrenog oružja od strane pripadnika MUP HNK bili zakonita i svrsihodna odnosno da li je smirila incident ili je došlo do pogoršanja sigurnosne situacije? (5) Koliko je građana povrijeđeno u incidentu? (6) Koliko je policajaca povrijeđeno? Da li su operativni i funkcionalni preventivni programi za spečavanje i suzbijanje huliganstva? (6) Kakva je saradnja MUP HNK za lokalnom zajednicom? (7) Da li je nepostojanje video nadzora otežavajuća okolnost za rad policije na suzbijanju huliganstva i drugih delikata? Da li policajci u MUP HNK imaju kontinuirane obuke iz policijskog posla sa posebnim osvrtom na narušavanja javnog reda u većem obimu i primjene policih ovlaštenja sa naglaskom na primjenu sile?”, pitao je Vrtić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare